Stavební úpravy připraví zemědělce o miliony

Inspektoři veterinární správy zastavili provoz vodňanských jatek, která i přes nedávnou částečnou modernizaci stále nevyhovují všem přísným veterinárním normám, navazujícím již na předpisy Evropské unie. Uzavření porážkových provozů má pro společnost nepříjemné ekonomické dopady. Aby Vodňanští nepřišli o stálé dodavatele, porážejí prostřednictvím jiných jatek. "Produkci jsme ale snížili na polovinu," řekl včera vedoucí jatek Zdeněk Hanus. Akcionáři jsou okolní zemědělská družstva. Původně počítali s rekonstrukcí ve výši sedmi milionů korun, ale stále nové úpravy projektu o další hygienické požadavky, navýšily částku přes deset milionů.

Po vypsaném konkursu na rekonstrukci se ozvalo devět firem. "Nabídky se pohybovaly od dvaceti do sedmadvaceti milionů. To by nás asi položilo. Nakonec jsme s devíti smluvními subdodavateli, včetně vlastních svépomocných prací, stáhli položku na polovinu, ale i na tu si bereme úvěr," konstatoval předseda představenstva společnosti Jatka Vodňany Vladimír Bezděkovský. Poznamenal, že tím se ale předpokládaný původní tříměsíční termín ukončení prací protáhne asi na půl roku.

Zemědělci ani drobní farmáři kvůli stavebním úpravám jatek zatím nesnižují počty prasat na výkrm. "Nesnižujeme stavy vepřového, i když už teď je zřejmé, že nedostatek tuzemské produkce nahradí stát dovozem," uvedl předseda ZD Vodňany Jiří Faktor.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info