Souhrn událostí předchozího dne 16. 3. 2004

Souhrn událostí předchozího dne 16. 3. 2004

EU poskytla dalších 1,48 mld. Kč na zlepšení ŽP v ČR

Evropská unie vyčlenila 47,3 milionu EUR (1,48 miliardy Kč) v programu ISPA pro zlepšení životního prostředí v ČR. Tyto prostředky budou využity na rekonstrukci městské spalovny odpadu v Brně, která je jednou ze tří existujících městských spaloven v ČR.

Vlastníci lesů mají šanci získat peníze

V České republice již deset let funguje program podpory vlastníkům lesů. Ti mohou každoročně žádat o finanční příspěvek na hospodaření v lesích. Dříve vyřizovaly tuto agendu orgány Ministerstva zemědělství ČR, v posledních letech se žadetelé obracejí na příslušný krajský úřad. V případě okresu Semily se tedy jedná o Krajský úřad Libereckého kraje. "Vlastníci lesních pozemků ležících na území našeho kraje podávají své žádosti na kraský úřad, kde jsou odborem životního prostředí a zemědělství zaregistrovány," řekl Radim Zika, člen rady kraje, který má na starosti resort zemědělství.

Pivovary Staropramen loni spadly ze zisku do ztráty 45,3 mil. Kč

Pivovary Staropramen loni skončily hospodaření se ztrátou 45,3 milionu korun po předloňském zisku 75 milionů korun. Důvodem bylo započtení odložené daně z předchozích let. Zisk před zdaněním loni firmě stoupl o 128 procent na 238,6 milionu korun. Prodej piva se zvedl o 5,5 procenta na 2,73 milionu hektolitrů, informovaly dnes Pivovary Staropramen. Největší podíl na nárůstu prodejů měla značka Staropramen, jejíž odbyt se zvýšil o 6,8 procenta. Prodej v tuzemsku se zvedl o 5,4 procenta na 2,36 milionu hektolitrů.

Ceny zelí klesají kvůli levným dovozům z Polska

Ceny zelí v těchto dnech klesají kvůli levným dovozům z Polska. Například v jedné olomoucké velkoprodejně mohli lidé v závěru minulého týdne koupit kilogram bílého zelí za 1,9 koruny, což je hluboko pod výrobními náklady domácích pěstitelů. Někteří tuzemští zelináři mají nyní podle Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) problém prodat kilogram bílého zelí za více než dvě koruny, na hranici rentability je přitom cena zhruba o 1,5 koruny vyšší. "Poláci propadají panice, protože špatně odhadli vývoj na evropském trhu se zelím.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info