Komisař M.Barnier slíbil zjednodušení pravidel čerpání eurofondů

Brusel chystá zjednodušení administrativy při čerpání ze strukturálních fondů. Právu to včera sdělil Michel Barnier, komisař pro regionální politiku Evropské unie. Reagoval tak na sílící žádosti českých politiků, kteří se snaží prosadit, aby nové zásady platily již pro rozpočtové období 2007-13. "Zjednodušení je skutečně potřeba. Návrhy k tomu přijaly všechny evropské vlády," řekl Barnier a dodal, že Unie již několik kroků na cestě ke zjednodušení učinila. "Zrušili jsme rozdělování regionů do zón. Chceme také lépe koordinovat kontroly toku financí," vysvětlil.

Právě složitý proces žádání o peníze může způsobit, že Česko o část přislíbených peněz přijde, protože nezvládne komplikovanou administraci. Zjednodušení by mělo zprůhlednit systém fondů EU a zredukovat spleť institucí, jež projekty schvalují. Barnier ale odmítl, že by Česko i přes složitou proceduru, nebylo schopno peníze z EU čerpat. "Česká republika je velmi dobře připravena na čerpání evropských peněz. Je to ale obtížná výzva, proto nepolevujte. Smyslem není, aby peníze zůstaly ležet v Bruselu, cílem je, aby byly využity pro Čechy," vysvětlil.

Česko sice mohlo začít s čerpáním fondů již v předstihu, od 1. ledna 2004, ale mírné zpoždění podle Barniera není alarmující "Neznamená to, že by Česká republika nechala něco plavat. Hejtmani společně s vládou nyní musejí dbát na to, aby čas neproklouzl mezi prsty. Vše se teď počítá," sdělil.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info