Souhrn událostí předchozího dne 25. 3. 2004

Souhrn událostí předchozího dne 25. 3. 2004

Chmelaři chtějí zachovat po vstupu do EU produkci asi 6000 tun

Domácí produkce chmele by měla po vstupu do Evropské unie zůstat zhruba na současné úrovni kolem 6000 tun ročně. Také plochy by se měly udržet na nynějších 6000 hektarů. Na setkání s novináři to řekl předseda Svazu pěstitelů chmele Bohumil Pázler. Česko bude v EU druhým největším producentem chmele po Německu. Domácí pěstitelé se ale potýkali s tím, že plodina byla kvůli propadu cen poslední léta ztrátová. Chmelaři dostanou dotace na pěstování asi 6500 korun na hektar, což ale nedosáhne výše u evropských konkurentů.

Dotace pro mimoprodukční funkce zemědělství se zhruba zdvojnásobí

Dotace pro mimoprodukční funkce zemědělství se letos zhruba zdvojnásobí proti loňské úrovni 2,6 miliardy korun. Novela nařízení, kterou dnes schválila vláda, až na výjimky ukončuje poskytovaní podpor v rámci původního systému. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl ministr zemědělství Jaroslav Palas. Na celý plán rozvoje venkova by mělo jít letos zhruba 5,6 miliardy korun s tím, že EU přidá 4,47 miliardy korun k částce 1,13 miliardy z českého rozpočtu.

ČSÚ: Výroba masa v únoru meziročně vzrostla o tři procenta

V únoru se v České republice vyrobilo celkem 41.254 tun masa bez drůbežího, což proti únoru loňského roku představuje nárůst o tři procenta. Výroba vepřového masa o 4,8 procenta vzrostla, zatímco výroba hovězího a telecího masa se o 3,9 procenta snížila, informoval dnes Český statistický úřad. Od počátku roku však výroba masa (rovněž bez drůbeže) v meziročním srovnání o tři procenta klesla v důsledku snížení výroby vepřového masa o 2,1 procenta a hovězího a telecího o 6,5 procenta.

Spotřeba mléka v poslední době roste, za EU ale stále zaostává

Spotřeba mléka v tuzemsku po propadu v první polovině 90. let v posledních letech stoupá. Loni se zvedla o 1,4 procenta na 223,6 kilogramu na osobu ročně, vyplývá z dnešních předběžných údajů Českomoravského svazu mlékárenského. Češi však stále konzumují méně mléka a mléčných výrobků, než je obvyklé ve vyspělých zemích EU.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info