Rady, jak získat peníze z unie, vydělají milióny

Denně několik mailů s nabídkou poradenství maže ze svého počítače starosta Olešnice na jihu Moravy Zdeněk Peša. "Už je ani nestíhám číst," řekl Peša. "Jenom za minulý týden jsem dostal asi šest podobných nabídek, to tu dřív nebylo," tvrdí podnikatel Milan Sehnal z Chomutova. Jsou to právě poslední týdny, kdy české obce i podniky obcházejí a obesílají desítky často úplně nových poradenských firem. S vidinou velkých provizí slibují pomoc se získáním peněz z unie.

"Konkurence hodně přitvrzuje," potvrzuje Radek Galousek ze společnosti ARC Mikulov, která se na poradenství v souvislosti s unií specializuje několik let.Poradenské firmy si obvykle účtují za služby dvě až pět procent z celkové částky určené na projekt. Desetimiliónový projekt může poradci přinést až půl miliónu korun. A o kolik tedy nyní hrají poradci? Do roku 2006 unie vyčlenila pro Česko asi sedmdesát miliard korun.V souboji o klienty tak firmy nyní nabízejí řadu výhod, některé své služby zdarma nebo levnější zpracování projektů.

Kolik přesně takových firem existuje či vzniká, v Česku nikdo neeviduje. Na konci minulého roku odhadovalo ministerstvo pro místní rozvoj jejich počet na několik desítek, nyní je to už několik set firem. Jenom v databázi poradenských firem na stránkách Jihomoravského kraje je nyní třicet dva společností.

Zda všechny firmy či agentury nabízejí kvalitní služby, pochybují úředníci i banky, které připravují pro obce půjčky na Evropské projekty. Komerční banka a některé kraje proto připravují doporučený seznam poradců. Ministerstvo pro místní rozvoj na začátku dubna vydá rádce pro obce, kde budou i doporučení při výběru poradců.

Poradenské firmy zahájily ofenzívu na získání klientů i přesto, že dosud není jasné, jak a kdy se budou moci peníze z unie čerpat. Příslušná ministerstva dosud nezveřejnila metodiku, jak se k evropským penězům dostat. Neví se, jak se budou projekty hodnotit. Přestože poradenských firem přibývá, zájem o jejich služby také vzrůstá. Především menší města a obce se přitom bez pomoci poradců většinou neobejdou, nemají na to lidi ani peníze. "My jsme služeb poradenské společnosti využili už při projektech čerpání z programu Sapard," řekl starosta Peša.

"Dohodli jsme se s dalšími obcemi na vytvoření mikroregionu a tom, že budeme platit jednoho člověka, který bude mít tuto problematiku na starosti," řekl starosta jihočeské obce Římov Vladimír Koupal, podle nějž by samotná obec na přípravu projektů neměla.Zájem ze strany obcí a podnikatelů je velký. "Někdy už dokonce nestíháme vlastními silami a musíme najímat ještě externí spolupracovníky," řekl Galousek.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info