Zemědělci, kteří pomohou chránit vzácné ptáky, dostanou peníze od EU

Na zajímavé peníze si mohou přijít zemědělci, kteří se po vstupu Česka do Evropské unie zapojí do speciálních programů na ochranu přírody. Jedním z nich je titul Ptačí lokality na travních porostech, jehož cílem je udržet a zvýšit populace vzácných ptačích druhů bahňáků a chřástala polního - vytvořením vhodných podmínek pro hnízdění a úspěšné vyvedení mláďat.

Dodrží pravidla - má peníze

"Pokud se zemědělci zapojí, smluvně se na dobu pěti let zavážou k dodržování určitých pravidel při hospodaření. A na vyrovnání ztrát dostanou každoročně náhradu. U bahňáků je to 5550 korun na hektar, u chřástala 5180 korun," vysvětlil mluvčí Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy Jaromír Čejka.

Vytipovaná místa

Právě CHKO už na přípravě projektu pracuje. Loni ochránci vytipovali lokality, kde tito opeřenci hnízdí, a prostřednictvím České ornitologické společnosti předali ministerstvu zemědělství přes 30 tipů. "Pět lokalit se týká chřástala, je to okolí vrcholu Teplá na Sněžensku, Kuklík, Koníkov či přírodní rezervace Volákův kopec. U bahňáků je to dokonce 32 tipů pro bekasinu otavní a dalších šest tipů pro čejku chocholatou," přiblížil Čejka. Většina tipů se do návrhu dostala, a ochránci osloví jednotlivé vlastníky, družstva i soukromé zemědělce, zda se nechtějí připojit. Miroslav Kadeřávek, jenž ve Věcově provozuje agroturistickou farmu zaměřenou na pastevní chov ovcí, už o programu něco ví. "Vypravím se ale na správu CHKO zjistit, co to všechno obnáší a jestli vůbec taková lokalita na našich pozemcích je," podotkl Kadeřávek. Obdělává kolem 77 hektarů na Kuklíku, ve Věcově a Odranci. "Pro nás by to bylo zajímavé i přijatelné, ale určitě ne na celé výměře," dodal.A čím budou zemědělci omezeni? Nesmí na uvedených travních porostech užívat hnojiva, v určité době omezit válení a smykování a přizpůsobit termíny a způsob sečí a také pastvu. "Letošní rok bude asi zlomový, uvidíme, jestli zájemci vůbec stihnou dotační tituly vyřídit," podotkl Čejka.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info