DB: Po vstupu do EU ubudou v prodejnách syrové polotovary

Kvůli povinným mikrobiologickým vyšetřením ubudou po vstupu do Evropské unie na pultech prodejen syrové polotovary. Menší řezníci nebudou mít na povinná mikrobiologická vyšetření, a tak se například na severu Čech oblíbené vinné klobásy mohou stát nedostatkovým zbožím. IPro malé výrobce je to likvidační nařízení. Vyšetření si budou moci dovolit jen velké masokombináty, které vyrábějí v tunách. Například jen vyšetření tří výrobků nás přijde na 10.000 korun," řekla deníku Jana Menclová z libereckého řeznictví v Ruprechticích. Řezníci budou muset nechat vyšetřit každou várku. Za jediný vzorek přitom zaplatí 1300 korun, do laboratoře ho ale budou muset dodat v pěti exemplářích. Podle ředitele Krajské veterinární správy v Liberci Josefa Krále jsou opatření ve prospěch konzumentů. "Intenzivnější vyšetření musí být především u masných polotovarů," řekl Král. Veterináři budou mít podle něj pod kontrolou nezávadnost výrobků a správnost technologických postupů. Třeba jen změna koření může totiž podle něj mít vliv na množení bakterií ve výrobku. "Sám se ale obávám, že ceny vyšetření budou pro řadu výrobců neúnosné," dodal Král. Řezníci tak budou podle deníku zřejmě prodávat syrové polotovary, jako jsou vinné klobásy či játrové zavářky, jen ve vlastních prodejnách. V takovém případě mikrobiologické vyšetření výrobků dělat nemusí. "Od května přestaneme masné polotovary expedovat do prodejní sítě, zaplatit za vzorky z každé šarže pro nás prostě není možné," řekla deníku Eva Krejcarová z řeznictví U Krejcarů v Pěnčíně na Liberecku. Dodala, že lidé, kteří jsou na jejich výrobky zvyklí, si pro ně budou muset dojet do Pěnčína.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info