Jihlavská laboratoř dnes potvrdila desátý případ BSE v Česku

Národní laboratoř v Jihlavě dnes potvrdila desátý případ BSE v Česku. Takzvanou nemoc šílených krav (BSE) u krávy z chovu zemědělské společnosti Silyba v Dolní Dobrouči na Ústeckoorlicku s konečnou platností určil třetí test. Řekl to vedoucí laboratoře Pavel Barták. Kvůli výskytu nemoci budou muset veterináři utratit celkem 62 kusů dobytka, z toho 59 z Dolní Dobrouče a tři kusy z jiných chovů. Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna je počet rizikových kusů velmi malý, protože nakažená kráva již byla starší. Dojnice měla 6,5 roku.

Pro chovatele ze společnosti Silyba bude podle jejího předsedy Vladimíra Hovada utracení zvířat znamenat citelnou ránu. Již dříve řekl, že jenom na ušlých tržbách za prodej mléka ztráta dosáhne až dvou milionů korun. Další ztráty očekává z neuskutečněného prodeje telat. Společnost, která chová asi 600 kusů skotu a z toho 310 dojnic, je podle něj pojištěna. Kompenzaci by jí měl poskytnout i stát. Podle Dubna se zatím utracení rizikových zvířat nelze vyhnout. Státní veterinární správa by ale uvítala změnu legislativy, která by umožnila porážky zastavit nebo alespoň snížit počet likvidovaných zvířat. Omezení vybíjení dobytka kvůli BSE žádá i Agrární komora.

Do Bruselu chce poslat petici se zhruba 25.000 podpisy. Petice požaduje změnu evropské směrnice tak, aby se v chovu s výskytem BSE nemuselo utrácet tolik zvířat. České chovy jsou totiž početnější, než je obvyklé v EU, takže do skupiny k utracení pak spadá větší počet dobytka. V Česku bylo za tři roky v souvislosti s devíti případy BSE utraceno 1591 zvířat. V Pardubickém kraji jde o druhý případ BSE. První byl objeven letos v lednu u uhynulé krávy ze ZD Trstěnice na Svitavsku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info