Agrární dotace nás mohou přijít draho

Oblast společné zemědělské politiky EU je u nás legislativně upravena zákonem o Státním zemědělském intervenčním fondu. Od 1. května má tato instituce plnit taktéž funkci platební agentury a jen do konce letošního roku bude hospodařit s více než šestadvaceti miliardami korun národních i euro dotací. Aby je však mohla spravovat dostatečně účelně a kvalifikovaně, je nutné vytvořit systém účinných mechanismů kontrol jejich využívání. Část kontrolních kompetencí má být v souladu s příslušnými nařízeními Rady a Komise EU svěřena celníkům.

V jejich případě má jít o výkon fyzických kontrol vývozu zemědělských produktů do třetích zemí, na něž byly z fondů EU poskytnuty náhrady, případně na ně vývozci mají nárok. Prověřování celních orgánů pak mají být u vývozních obchodních subjektů prováděna v předem stanoveném rozsahu, především pak bez předchozího varování. Kvantita takových nárazových revizí nebude malá. Mají se týkat minimálně pěti procent všech vývozních deklarací potravinářského zboží určeného pro export mimo území EU. V podstatě půjde o to, uhlídat, aby naše obchodní firmy nezneužívaly dotační politiky pro snadné navyšování svých zisků.

Českým celníkům však mají v tomto ohledu příslušet i další povinnosti. Ty se mají týkat například i kontrol systému produkčních kvót, obecně pak i plnění podmínek poskytnutých licencí. Hlasy z pražského Generálního ředitelství cel zvěstují, že celníci jsou na takové činnosti nachystáni, podřídí tomu svoji strukturu systemizace funkčních míst a na spolupráci s platební agenturou se prý těší. Jak by ne, když budou moci po ztrátě dřívějšího angažmá na hranicích využít alespoň část svých nadbytečných zaměstnanců! Ovšem pouhá vůle k dosažení jakéhokoli cíle je poněkud málo. Přitom k plně funkčnímu výkonu naší národní verze společné zemědělské politiky EU, resp. hospodaření s dotacemi a jeho kontrole, ještě mnohé chybí.

Metodika a parametry kontrolních mechanismů jsou v tuto chvíli stále jen na papíře, spíše však na obyčejném šmíráku, případně pouze v hlavách stratégů platební agentury či ministerstva zemědělství. Přitom se český rolník už jen několikrát vyspí a půjde si zcela oprávněně ukousnout z mnohamiliardového dotačního koláče.

Společná zemědělská politika EU bude mít značný dopad na všechny nové členské státy, a to bez ohledu na to, jak významný mají agrární sektor. Jejich zemědělci totiž budou více či méně využívat principu solidarity unijních agrárních fondů, přičemž lze očekávat, že bruselská byrokracie bude pečlivě sledovat každé dotační euro i to, jak s ním noví členové hospodaří. Sankce za porušení správného užití dotací, navíc včas nezachycené národními kontrolními orgány, pak mohou přijít nováčky pěkně draho.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info