Testy potvrdily nemoc, 62 krav bude utraceno

Dvaašedesát krav ze zemědělské společnost Silyba z Dolní Dobrouče na Ústeckoorlicku bude utraceno. Konečný kontrolní test totiž včera definitivně potvrdil u šestileté krávy z tohoto chovu takzvanou nemoc šílených krav. Velké finanční ztráty ale zemědělské firmě zřejmě nehrozí, stádo má pojištěné a od státu dostane peněžní náhradu za utracená zvířata i část ušlého zisku. Dobroučský případ uzavřel první desítku případů výskytu BSE v České republice.

„Pro chovatele je jistě velmi nepříjemné, že přijde o dobré dojnice. Jiná možnost však zatím neexistuje. Je třeba si uvědomit, že nepříjemnou ztrátu vzniklou v souvislosti s BSE chovatelům nahrazuje stát na základě ustanovení veterinárního zákona. Pokud je chovatel pojištěný, je na tom ještě lépe,“ řekl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Zemědělská společnost skutečně pojištěná je, finanční problémy v souvislosti s výskytem nemoci v jejich chovu však očekává. „Musím nechat utratit 59 krav a 3 jalovice. Pojištění naštěstí jsme, ale finanční komplikace budou. Výpadek prodeje mléka se projeví na tržbách. Také bude nějakou dobu trvat, než obnovím chov do původní podoby,“ uvedl ředitel společnosti Silyba Vladimír Hovad.

Podle Dubna se kráva musela nakazit stejně jako v předešlých případech v minulosti z potravy kontaminované masokostní moučkou. V České republice se však od minulého roku nesmí takové krmivo používat. „Nepředpokládáme, že by firma z Dolní Dobrouče zákaz porušila. Spíše už někdy v minulosti mohlo dojít k smíchání potravy s krmivem, které masokostní moučku obsahuje a je povolené pro výkrm například drůbeže,“ sdělil mluvčí.Devátý případ BSE veterináři odhalili letos v lednu v chovu z Trstěnic na Svitavsku. Kvůli tomuto případu padlo zhruba dvě stě zvířat. Čeští veterináři od začátku roku 2001 vyšetřili na BSE už přes 550 tisíc zvířat. Za tři roky v zemi padlo kvůli devíti pozitivním případům téměř 1600 zvířat.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info