Jak je to s placením DPH

Kolem vstupu České republiky do Evropské unie a s tím souvisejících změn v placení daně z přidané hodnoty (DPH) se vyskytla řada nejasností. Naše odborná spolupracovnice proto odpovídá na nejčastější otázky čtenářů. Změní se s DIČ také povinnosti?

Jsem registrovaný k dani z přidané hodnoty u svého finančního úřadu a mám přiděleno DIČ, které se údajně od května bude měnit. Jaké z toho pro mě plynou povinnosti? Musím jít na finanční úřad pro nové DIČ? Jiří K., Mělnicko

Se vstupem České republiky do Evropské unie dochází i ke změně struktury daňového identifikačního čísla (DIČ) podnikatelů. Jde pouze o kosmetickou úpravu, neboť trojciferný kód správce daně, tj. příslušného finančního úřadu poplatníka, se nahrazuje dvojmístným kódem země CZ, přičemž zbytek DIČ zůstává beze změny. Jako příklad možno uvést: staré DIČ: 001- 987654321, nová podoba DIČ: CZ987654321.

Nová registrace k dani není nutná, neboť původní osvědčení zůstávají v platnosti a plátci se mohou prokazovat osvědčením s původním DIČ. Finanční úřady by od 1. května 2004 na všech svých rozhodnutích měly uvádět u označení příjemce rozhodnutí i novou podobu jeho DIČ, neboť automaticky bude provedena změna ve vnitřních systémech finančních úřadů. Nově vydávaná osvědčení o registraci po 1. květnu 2004 již budou obsahovat nové DIČ.

Kde najdu informace o povinné registraci?

Od května se údajně sníží limit pro povinnou registraci DPH. Kde se k tomu mohu dovědět příslušné informace? Olga S., Východní Čechy

Od 1. 5. 2004 skutečně dochází ke změně pro registraci plátců daně zpř idané hodnoty, neboť se snižuje limit pro povinné placení DPH na jeden milion korun, čímž se plátci DPH stane více poplatníků. Příslušné informace zjistíte přímo v novém zákoně o dani zpř idané hodnoty č. 235/ 2004 Sb., který nabyl účinnosti 1. 5. 2004 a samozřejmě na internetových stránkách ministerstva financí.

Podle nového zákona o dani zpř idané hodnoty osoba povinná k dani se sídlem, místem podnikání nebo provozovnou v tuzemsku, jejíž obrat přesáhl částku 1 000 000 korun za nejbližších 12 předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců, je povinna podat přihlášku k registraci do 15 dnů po skončení kalendářního měsíce, ve kterém překročila stanovený limit. Tato osoba se pak stává plátce daně od prvního dne třetího měsíce následujícího po měsíci, ve kterém byl překročen stanovený obrat. Pokud není splněna registrační povinnost, stává se plátcem dnem účinnosti registrace uvedeným na osvědčení o registraci.

Ověřování není složité

Četl jsem v novinách, že si mám ověřovat u svých ob- chodních partnerů, zda jsou plátci DPH. Kde tak mohu učinit, není to nějak složité? Karel H., Praha

Od 1. 5. 2004 si skutečně čeští plátci daně zpř idané hodnoty mohou ověřovat, zda je určité DIČ registrováno v daném členském státě Evropské unie. Toto ověřování lze provést na:

. internetových stránkách Evropské komise,

. na Ministerstvu financí České republiky - oddělení Mezinárodní spolupráce při správě DPH,

. místně příslušném finančním úřadě. Pokud tedy znáte DIČ svého obchodního partnera, můžete tyto informace získat na svém finančním úřadě nebo ministerstvu financí telefonicky, emailem, faxem, písemně nebo při osobní návštěvě. Tyto služby budou samozřejmě poskytovány pouze registrovaným plátcům DPH.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info