Zetor chce zvýšit výrobu traktorů

Až deset tisíc traktorů chce vyrábět do tří let brněnský výrobce, společnost Zetor.

Zetor je jedna z mála tradičních českých značek, která přežila ekonomickou transformaci a dokázala se po hlubokém propadu výroby a ekonomické ztrátě dostat opět do zisku, rozšířit trhy a více exportovat.

Firma vyváží 98 procent své produkce. Klíčovými trhy pro největšího středoevropského výrobce traktorů jsou Polsko, Spojené státy, Velká Británie, země Beneluxu a samozřejmě i Česká republika. Na tuzemský trh firma loni dodala asi 300 strojů. Nové distribuční sítě Zetor buduje například ve Francii a Velké Británii, mezi nové trhy patří též Litva a Bulharsko. Celkem firma vyváží do 32 zemí.

Zetor za první čtyři měsíce letošního roku prodal zhruba dva tisíce traktorů, za které utržil téměř jednu miliardu korun. Za první pololetí chce firma vyrobit téměř 3500 strojů, zhruba stejně jako za celý rok 2002.

Brněnskou firmu koupila před dvěma lety od státu slovenská společnost HTC Holding za 310 miliónů korun. Vláda firmě tehdy poskytla téměř sedmisetmiliónový úvěr, jehož splatnost skončí v polovině příštího roku. "Do konce června 2005 chceme přejít na komerční financování," uvedl výkonný ředitel firmy Vojtech Pánik.

V březnu brněnský krajský soud zamítl návrh na konkurs, který na Zetor podala firma ZKL Hanušovice, která tvrdila, že jí brněnský podnik dluží 22,6 miliónu korun z doby těsně po privatizaci v roce 1993.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info