Česku hrozí katastrofální sucho

Pokud nebude v létě pršet, a to průběžně a poměrně intenzivně, hrozí podle meteorologů na konci prázdnin katastrofální sucho. Kvůli loňskému tropickému létu má nyní Česká republika menší zásobou podzemních vod než loni. "Už nyní je ale jasné, že zásoba je nižší. Další trend se dá těžko odhadnout, předpovědi jsou v tomto ohledu nepřesné," řekl Jiří Kessl z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Vody v podzemí ubylo kvůli loňskému suchému létu. Tehdejší obavy z vysychání zdrojů však vedoucí odboru podzemních vod ČHMÚ považuje za hysterické.

Například rok 1994 byl z hlediska vodní bilance horší, míní. Během zimy ale napadalo poměrně málo sněhu, takže odtávající voda nestačila loňský úbytek doplnit. Další vývoj závisí na množství letních srážek. Pokud bude léto vlhké a srážky budou natolik intenzivní, že převýší odpařování, začnou se plnit díky dešťům i hlubší zásobárny vod. Jestliže ale bude pršet málo, nejenže se zásobárny nenaplní, ale budou klesat rychleji kvůli zvýšeným odběrům, například na zalévání zahrádek.

Přestože první červnové dny přinesly do Česka deštivé počasí, podle dlouhodobé předpovědi na celý měsíc lze očekávat srážkově podprůměrné období.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info