Souhrn událostí předchozích dne 4. 8. 2004

Prodej dříví nastojato nevynáší

Státní podnik Lesy České republiky výrazně mění obchodní politiku. Podnik loni hospodařil dosud s nejslabším ekonomickým výsledkem ve své historii, když jeho čistý zisk činil pouhých 149 milionů korun. Na nízké ziskovosti se podepsaly tři hlavní nepříznivé vlivy: polomy, kůrovcová kalamita a špatná obchodní politika státního podniku. Ten sice těží polovinu dříví v České republice, avšak samostatně dosud prodával jen zlomek z této produkce. Zisky z prodeje dříví proto většinou končily v kapsách zprostředkovatelských firem.

Dohoda WTO zřejmě nesníží výdaje na zemědělství v zemích EU

Navzdory rámcové dohodě o liberalizaci světového obchodu, kterou uzavřeli delegáti Světové obchodní organizace (WTO), Evropská unie zřejmě dalších deset let nesníží výdaje na zemědělství. Podle mluvčího Evropské komise je to z části proto, že unie předem počítala s reformami, po kterých dohoda volá. "Nemůžete čekat, že to, čeho jsme teď dosáhli v Ženevě, bude mít okamžité dopady na zemědělský rozpočet Evropské unie," řekl na tiskové konferenci v Bruselu mluvčí komise Gregor Kreuzhuber. K výrazným změnám subvencí však podle něj budou muset sáhnout například Spojené státy.

V Česku ubývá hospodářských zvířat

I když může mnoha lidem připadat, že jsou české louky a stráně stále více zaplněné pasoucími se kravami, a počet kusů skotu tedy rok od roku stoupá, opak je pravdou. Tak jako v České republice ubývá lidí, které jen zčásti nahrazují migranti, stejným - ale ještě mnohem dramatičtějším způsobem - klesá populace v říši zvířat. Právě v případě skotu jde o více než šedesátiprocentní pokles oproti roku 1990. Výrazně ubylo ale rovněž ovcí či koz. Před patnácti lety se v České republice chovalo celkem 326 tisíc ovcí, zatímco v současné době se jejich celkové stádo zmenšilo na 103 tisíc kusů. Početní stav koz klesl za stejné období o takřka 70 procent na necelých 13 tisíc kusů.

LETOŠNÍ ÚRODA JE VÝJIMEČNÁ.

Laborantka Lenka Novotná kontroluje obilí ve skladu firmy Belagra v Šakvicích na Břeclavsku, kam přivážejí stovky aut denně až rekordních 2500 tun obilovin. Silo o délce 200 metrů, výšce 60 metrů a objemu 93 tisíc tun je největším v Česku a jedním z deseti největších v Evropě. Podle ředitele společnosti Vítězslava Povolného je letošní rok po stránce množství i kvality úrody obilovin opravdu výjimečný.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info