Jak přicházejí eura k zemědělcům

Do žil českého zemědělství by měl Brusel letos pustit finanční injekci ve výši kolem 513 miliónů eur, což je asi 16,5 miliard korun. Dalších více než 10 miliard korun má do zemědělství napumpovat domácí státní rozpočet. Nezabývejme se tím, zda velký a častý nářek zemědělců na nedostatek peněz je (ne) oprávněný, ale zaměřme se na to, že veškeré dotace a subvence pro zemědělce a potravináře procházejí Platební agenturou zřízenou při Státním zemědělském intervenčním fondu (SZIF).

Rozdělování peněz si unie pohlídá

"Start Platební agentury, posvěcený ještě před vstupem do EU akreditací, byl úspěchem, který nám ostatní kandidátské země záviděly," tvrdí Jitka Sluková, tisková mluvčí SZIF. Nápor žadatelů z okolních zemí, kteří využili služeb české platební agentury, byl pro ni nejlepším zatěžkávacím testem. Především slovenští vývozci by bez registrací a vývozních licencí vydaných českou platební agenturou zůstali bezmocní.

" Nový systém dotací znamená i nový systém kontrol, a to už není test jen pro agenturu, ale zemědělci na vlastní kůži poznávají, jak si Evropská unie hlídá rozdělování svých peněz," připomíná Sluková.

Sedmnáct miliard navíc

Z porovnání loňského a letošního rozpočtu SZIF vyplývá, že do českého zemědělství přijde letos o 17 miliard korun více. Na prostředky z Evropského zemědělského orientačního a záručního fondu připadá letos podle odhadů přes 60 tisíc nejrůznějších žádostí. SZIF má totiž na starost několik okruhů činností:

tržní opatření, které se podílí na regulaci společného evropského agrárního trhu pro 22 komodit, platby na plochu ( SAPS), zabývá se podporami mimoprodukčních ( agroenvironmentálních) funkcí zemědělství, rozvoje krajiny a venkova v rámci takzvaného Horizontálního plánu rozvoje venkova. Dalším okruhem je tzv. Operační program. Zemědělství a k tomu SZIF převzal ještě administraci předvstupního programu SAPARD.

Agentura je na dosah

Pravidla pro získání nároku na dotace či subvence včetně formulářů, vyjmenování dokladů a náležitostí, které je k žádostem třeba přiložit, jsou dána a zveřejněna na internetových stránkách SZIF. Pro pohodlí žadatelů přijímají většinu žádostí v každém bývalém okrese tzv. Zemědělské agentury, kterých je 64. Dále pak sedm regionálních pracovišť SZIF a také jeho centrála, která kromě toho vydává i povinné vývozní a dovozní licence, administruje záruky apod. Za první tři měsíce fungování platební agentury vydal SZIF již 314 dovozních a 370 vývozních licencí a zpracoval 168 žádostí na vývozní subvence v celkové výši téměř 64 milionů korun, z čehož většinu už také vyplatil.

Peníze již od podzimu

Nosným pilířem nového systému dotací jsou pro zemědělce přímé platby ( SAPS) vyplácené na každý hektar obhospodařované půdy. Průměrná sazba je 57,35 eur - asi 1800 korun na hektar. S jejich výplatami je podle evropské legislativy možné začít po 1. prosinci. Přestože řada členských zemí EU využívá spíše konečného termínu výplat - 30. dubna, SZIF je připraven začít vyplácet peníze už první den a rozdělit většinu z celkových 6,4 miliard korun ještě před koncem letošního roku. " V Bruselu je však návrh novely Nařízení komise, který počátek výplat může uspíšit až oměsíc a půl. Jde sice zatím jen opraco vní návrh, a výbor pro přímé platby se nad ním sejde až v polovině září, ale zasedají v něm i naši zástupci a ti budou tento návrh podporovat," předpokládá Jan Höck, ředitel SZIF. Také SZIF by podle něj v takovém případě udělal vše, aby peníze přišly co největšímu počtu zemědělců co nejdříve. Pokud výbor, v němž má své zástupce všech pětadvacet členských států EU, záměr schválí, bude možné začít s výplatami už od 16. října.

Podporu má i rozvoj venkova a ekologie

Ještě dříve - už v září, by k zemědělcům mohly začít přicházet také peníze z Horizontálního plánu rozvoje venkova ( HRDP), které jsou určeny především na:

údržbu krajiny, hospodaření v méně příznivých podmínkách, hospodaření na pozemcích s ekologickými omezeními. Jak ubezpečil ministr zemědělství Jaroslav Palas, peníze na povinnou českou finanční spoluúčast jsou zajištěny. Stejně tak je podle něj plně zajištěno financování dalšího významného toku peněz z EU, kterým je Operační program zemědělství - Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství.

Skončily celní bariery

Cílem operačního programu je rovněž podpora výroby a zpracování zemědělské produkce. Dotace směřují na zavádění úsporných technologií šetrných na životní prostředí, zlepšování kvality, odstraňování následků povodní a přírodních katastrof. Na jedné straně tak přijde českým zemědělcům více peněz, na druhé straně je výroba některých komodit omezená kvótami. Celý agrární sektor také ztratil celní bariéry bránící domácí výrobce před konkurencí z EU. Té budou čeští producenti potravin čelit mimo jiné i podporou odbytu českých potravin doma i v zahraničí. Pro tuto činnost vznikl rámci SZIF marketingový odbor. S novým systémem dotací se musela po vstupu do unie naučit pracovat nejen platební agentura, ale i všichni, kteří se o dotace hlásí. Podmínkou však je smířit se s kontrolami, které udělování dotací nutně provázejí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info