Získají kraje peníze na ekologické projekty?

Ve fondech Evropské unie jsou nemalé peníze na ekologické projekty, protože zlepšování životního prostředí je jednou z jejích priorit. Jsou však kraje připraveny, aby je mohly čerpat? Příprava ekologických projektů jde velmi pomalu a hrozí, že část prostředků by mohla propadnout. Například na nedávných Open Days v Bruselu se svými ekologickými projekty prezentovaly jen tři kraje - Ústecký, Olomoucký a Zlínský. Nejaktivnější je v tomto směru Ústecký kraj. Ve spolupráci s britskou poradenskou firmou Parsons Brinkerhof vytipoval například 760 opuštěných průmyslových lokalit, které by bylo možné v příštích letech zregenerovat v rámci evropského projektu přestavby takzvaných brownfields, tedy zdevastovaných a opuštěných ploch.

"Je to pro nás nosný projekt, chceme pro tato území najít investory," říká Jan Sixta z Regionální rozvojové agentury Ústeckého kraje.

Dodává, že bez spolupráce se státním sektorem to nepůjde, protože jinak by na tom takový investor prodělal. "Nejdříve jsou třeba veřejné peníze, což jsou stovky tisíc euro na hektar. Celý projekt brownfields je v Česku odhadován na desítky miliard euro na dvacet let," říká Sixta. A rýsují se již konkrétní investoři?

"Nejdále jsou jednání se zájemci o bývalé vojenské letiště v Žatci, o něž už dříve projevila zájem korejská firma Hyundai. Ta ale nakonec odešla na Slovensko. Nyní jednáme s dalšími investory," řekl Sixta. Kromě toho podle Sixty nejdále pokročily práce na území bývalé tlakové plynárně Úžín u Ústí nad Labem a v bývalých kasárnách v Podbořanech.

"Máme už dokumentaci, která umožňuje podat projekt a žádost o dotace. V Podbořanech bude podávat přihlášku město, v Úžíně stávající majitel společnost Tlaková plynárna,"uzavírá Sixta. Konkrétní projekty předkládá také Zlínský kraj. "Jde o projekty dvou vesnic v Bílých Karpatech, které fungují zcela na principech trvale udržitelného rozvoje. Žádost o dotaci však zatím podáváme jen na jeden z těchto dvou projektů," vysvětluje Yvonna Gaillyová z Českého svazu ochránců přírody, která projekty uvádí v život.

Jde o Hostětín na Zlínsku, který vznikl ve spolupráci s unií. EU její rozvoj dotovala z fondu PHARE. Funguje zde ekologická moštárna, výtopna na biomasu, objekty jsou zateplovány, využívají solární panely k ohřevu vody. "Nyní žádáme peníze na výstavbu nízkoenergetického domu, který by sloužil jako demonstrační a předváděcí centrum, jak lze žít v souladu s principy udržitelného rozvoje,"vysvětluje Gaillyová. Výstavba by měla stát půl milionu euro, přičemž 80 procent prostředků by měla poskytnout unie a zbytek stát.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info