V Břeclavi hořela továrna Gumotex

V Břeclavi hořela kotelna v areálu firmy Gumotex. Požár byl hasičům nahlášen krátce po poledni. Na místě zasahovali hasiči ze čtrnácti jednotek. K dispozici měli 12 vozů včetně výškové techniky. Odhadovaná škoda je 5 milionů korun.

"Jedná se o dvoupatrovou budovu kotelny a oheň se rozšířil, ale opravdu jen malinko, také na sousední objekt," řekl iDNES mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

"Požár se podařilo lokalizovat ve 14:30. Některé jednotky již místo opustily. Nyní nás čeká zdlouhavé dohašování a střechu objektu bude třeba po částech rozebírat," uvedl Haid. Zásah hasičům komplikoval hustý dým, kvůli kterému museli zasahovat v dýchacích přístrojích.

Po dohašení se ukázalo, že shořelo přibližně pět až deset metrů krychlových molitanu. "Na místě je zástupce inspekce životního prostředí, který rozhodne, zda byli ohroženi lidé ve městě. Podle našich údajů ale dým, který obsahoval toxické částice, šel mimo Břeclav," řekl mluvčí hasičů Haid.

Požár viděli i lidé z Břeclavi. "V Gumotexu hoří střecha za takovým vysokým žlutým objektem. Údajně se měla propadnout, ale to nevím přesně. Rozhodně se ale ještě nepodařilo oheň uhasit, protože k obloze pořád stoupá dým," řekla iDNES hodinu po nahlášení požáru Anna Zimmolková, která bydlí v Břeclavi nedaleko od továrny.

I ve vzdálenějších místech města o požáru vědí, protože slyšeli a viděli projíždějící hasičskou techniku. "Je tu spousta hasičů. Od dvanácté přijelo asi dvanáct aut," uvedla Zimolková.

Hasiči budou podle mluvčího střechu kotelny rozebírat a prolévat vodou do pozdních nočních hodin. "Dalších 24 hodin bude hlídka na místě monitorovat situaci," řekl Haid.

Zásah byl podle něj úspěšný, protože se oheň nerozšířil na další objekty a nezasáhl vůbec techniku potřebnou pro výrobu. "Uchránili jsme objekty a technologii za desítky milionů korun," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů.

Gumotex je tradičním výrobcem předmětů z pryže a plastů. Mimo jiné vyrábí gumové čluny, matrace nebo autopříslušenství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info