Voda je prý u nás velmi levná

Podle evropských odborníků je současná cena vodného a stočného v ČR 1,7 euro za metr krychlový vody hodně levná. Průměr v Evropě je čtyři až pět euro za kubík. Nejnákladnější při hospodaření s vodou je její úprava, čistění a odkanalizování. Tyto informace zazněly na včerejší tiskové konferenci před dnešním zahájením třídenních ekologických veletrhů na brněnském výstavišti. V Brně je nyní cena vodného se stočným kolem 60 Kč za kubík a v plánech je připraven její růst postupně až na 95 korun. To proto, aby spotřebitelé zaplatili alespoň část minulých nákladů na stavby Vírského oblastního vodovodu pro Brno a okolí a evropské půjčky na budování centrální ČOV Modřice i páteřní kanalizační sítě.

Přes 330 firem zejména z Evropy představí na veletrzích mj. nové technologie úpravy vody na pitnou, čistění splašek a zpracovávání odpadů. Především pracovníky říčních povodí zajímají ukázky zásahů na rychle tekoucí povodňové vodě a to, jak splnit evropskou směrnici, zajistit do roku 2010 čistírny odpadních vod u všech sídel s více než 2000 obyvateli. Budou též diskutovat o strategii, jak se v ČR přeorientovat při změně klimatu s tím, že sucho zřejmě bude pokračovat i další roky a že je nezbytné zachytit podstatně více odtékající srážkové vody na území ČR. Plánují se proto suché poldry pro zmírnění dopadu povodní, ale i obnova soustav rybníků, stavby nádrží a přehradních jezer.

Na ekologických veletrzích v Brně se očekává na 10 000 návštěvníků hlavně z průmyslu, který je největší znečisťovatel vody. Manažeři dostávají i podněty, jak se vyrovnat se strategií a sice, do roku 2020 zmenšit spotřebu energií o 20 procent, a přitom vyrábět 20 procent energií z ekologických zdrojů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info