Pivaři začínají objevovat pivotéky a pivní galerie

Milovníci pěnivého moku začínají objevovat nové chuti a stále častěji touží po nových pivních dobrodružstvích. Právě proto se v poslední době daří malým pivovarům. Navíc začínají vznikat první pivotéky a pivní galerie, kde je možné ochutnat různé vzorky.

Olomoucká Schweitzerova ulice se možná stane nejpopulárnější třídou místních milovníků pěnivého moku. Kromě několika restaurací se v ní totiž před časem usídlila první hanácká pivotéka.

Zájemci si v ní mohou koupit kromě zlatého nápoje s pěnou i destiláty vypálené z piva, výčepní sklo či pivní suvenýry.

"Myšlenka otevřít pivotéku nás napadla loni na podzim - jak jinak než u piva. Název samozřejmě vychází s vinotéky, které jsou už v Česku běžné," uvedl spolumajitel obchodu Pavel Knitl.

Zákazníkům zatím nabízí devět druhů zlatavého moku z produkce pivovaru Černá Hora, mezi nimiž nechybějí pivní speciály, například pivo s přísadou medu. Návštěvníci pivotéky si mohou v obchodě pořídit několik druhů destilátu, který je vypálený ze 12stupňového a 14stupňového piva.

"Nabídku chceme postupně rozšiřovat. Stejně jako nyní ale budeme nabízet jen ty druhy piva, které se neprodávají v supermarketech. Máme zájem o regionální pivovary, které vaří kvalitní české pivo," podotkl druhý se spolumajitelů provozovny Jiří Štrajt.

První hanácká pivotéka nabízí pěnivý mok ve skle, PET lahvích a sudech.

Podle Knitla v současné době roste poptávka po PET lahvích. "Je to vlastně moderní způsob chození pro pivo do džbánku," usmál se Knitl.

Doplnil, že obchod nenavštěvují pouze muži. "Jednou přišla paní s tím, že chce manžela naučit pít pořádné pivo. Teď k nám už chodí pravidelně," řekl Knitl.

Zatímco klasických vinoték je v česku celá řada a jejich počet se zvyšuje, pivoték zatím funguje málo. Například v Praze-Holešovicích je od roku 2001 v provozu obchod s příznačným názvem Pivní galerie. Na jaře byla otevřena pivotéka v pražském hypermarketu Hypernova.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info