Skandál kvůli podvodné záměně masa v Německu

V Německu propukl nový skandál s masem nevhodným ke konzumaci. Nejprve se zjistilo, že bavorský masozpracovatelský podnik dodal v červenci 2007 jako surovinu pro přípravu kebabu 20 t krůtího a hovězího masa, které bylo nevhodné ke konzumaci lidmi (a zřejmě již bylo zkonzumováno). Poté v téže firmě manžel majitelky zaměnil označení u 11,4 t jatečného odpadu - ořezu patřícího do kategorie 3 (vhodné jen ke zpracování na krmivo pro zvířata) ze závodu ve Schleswig-Holstein s úmyslem prodat ho k výrobě kebabu. O podvodu nebyl předem informován ani objednatel vyrábějící kebab, ani majitelka a zaměstnanci závodu. Podvod nebyl zjištěn kontrolními orgány, ale na základě udání očitého svědka. Zdá se, že bavorský podnik je zapojen do celostátní podivné obchodní sítě s masem, takže vyšetřován je i dodavatel z Schleschwick-Holstein.

Mezitím kontrolní orgán v Dolním Sasku předložil zprávu, že skoro polovina z 5 000 vzorků masa a uzenin kontrolovaných v r. 2006 nevyhověla legislativním požadavkům. U 43 vzorků se jednalo především o chyby v označování, ale 6 % vzorků bylo zdravotně závadných nebo nepoživatelných. Navíc se jako zdravotně závadná nebo nepoživatelná ukázala být i polovina výrobků, na které byla reklamace nebo upozornění.

Z hlediska závad na tom byly nejlépe uzeniny (2 % z rutinních odběrů, 10 % z odběrů na základě udání), 41 % vzorků čerstvého drůbežího masa obsahovalo kampylobakter. Více než čtvrtina balených šunek a mas měla uvedeno nesprávné datum použitelnosti, asi 30 % baleného mletého masa obsahovalo příliš málo svaloviny, 45 % vařených mas obsahovalo surovinu vhodnou jen na uzeniny, mnohé šunky a drůbeží výrobky obsahovaly příliš mnoho vody.

Nesprávně byla označena téměř třetina rutinních vzorků. Buď byla uváděna vyšší kvalita, nebo chyběly údaje o aditivech, množství, nutriční hodnotě či datu použitelnosti.

EU Food Law, 2007, č. 313, s. 3-4

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info