Vědci: Ekologičtější je stará pračka

Do sporu o příčiny globálního oteplování planety a možnosti zastavení změn klimatu razantně vstupuje nový vědní obor (nazývejme jej s nadsázkou eko matematika), který staví na hlavu mnohé dosavadní představy o tom, co je to ekologický způsob života.

Zatímco totiž lidé dosud většinou považovali solární panely či větrné elektrárny za takzvaně čisté zdroje energie, vědci a matematici je nyní s pomocí obyčejné kalkulačky vyvádějí z omylu. Místo toho, aby vypočítávali pouze míru škodlivosti provozu různých energetických zdrojů, zabývají se tím, kolik a jaké energie je potřeba na jejich výrobu, dopravu a likvidaci.

Diskutabilní je například upřímně míněná snaha zlepšit životní prostředí tím, že člověk vyhodí starou, energeticky náročnou pračku a nahradí ji moderním úsporným modelem. Švýcarský výzkumný ústav ESU-Services vypracoval studii, v níž zhodnotil ekologické účinky moderních úsporných praček v porovnání s pračkami staršího data výroby.

A výsledek? „Protože více než polovinu celkové energie během celé životnosti spotřebuje pračka při své výrobě a dopravě, lidé, kteří chtějí chránit životní prostředí, by se měli především ptát na ekologičnost výroby a nikoliv jen provozu,“ říká o výsledku tamní vědec Rolf Frichknecht.

Kdyby to skutečně udělali, zjistili by, že udržování staré pračky v chodu je mnohem ekologičtější než její vyhození a nahrazení úspornějším modelem. Studie však přiznává, že vedle ekologie hraje při podobných výměnách roli především snaha ušetřit náklady na energie.

Podobných „eko matematických studií“ hledajících skrytou škodlivost zdánlivě ekologických přístrojů a zdrojů, vzniká v poslední době na světě celá řada. Poslední zpráva, kterou vědci vypracovali na zadání Evropské komise, například tvrdí, že jaderná elektrárna vypouští méně skleníkových plynů než solární panel. Důvod je jednoduchý. Na stavbu atomové elektrárny jsou sice potřeba miliony tun uranu, oceli, betonu a vzácných kovů, zato ale celé zařízení produkuje mnohonásobně větší množství elektřiny než sluneční kolektory.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info