Probouzíte se unavení? Zkuste začít den pestrou snídaní

Ospalý, unavený a málo výkonný bude ten, kdo si ráno místo snídaně dopřeje kávu s mlékem a cigaretu. Příliš dobrou službu ale neudělá ani každodenní dávka müsli. Jídelníček v dopoledních hodinách by podle odborníků měl být pestrý a výživný. Organismu má zajistit základní dávku energie a povzbudit jej do dalšího dne. "Základní chybou je, když člověk ráno vůbec nejí. Problém je ale také, když organismus šidí. To znamená, že vypije pouze nějakou tekutinu a nic dalšího nesní. Správné ranní stravování by mělo obsahovat všechny potřebné živiny a společně se svačinou zajistit čtvrtinu příjmu energie pro celý den," řekla nutriční terapeutka Tamara Starnovská.

Většina lidí podle ní nepřemýšlí o tom, co jí a jakou hodnotu příjmem potravy získává. "Tím, že nejíme celé dopoledne, máme v poledne větší hlad a sníme větší objem jídla. To vede ke zvýšenému ukládání tuků v těle," vysvětlila zdravotní rizika podceňování ranního příjmu potravy.

Ranní strava nesmí být jednotvárná. Organismu neprospěje pravidelné zásobování stejnou potravinou. Nic na tom nespraví ani tolik propagované müsli. "Jednodruhové stravování je špatné, byť by to byly čerstvě opražené vločky," uvedla Starnovská. V každé snídani by podle ní mělo být obsaženo jisté množství zeleniny a ovoce. V první části dne by se zároveň měly konzumovat potraviny s obsahem bílkovin, tuků i sacharidů.

Podle nejnovějšího průzkumu agentury Factum Invenio nevěnuje 81 procent české populace pozornost složení svého dopoledního jídla a nepřizpůsobuje mu jídelníček po zbytek dne. I když 88 procent respondentů tvrdí, že snídá a svačí, nesleduje kalorickou hodnotu snídaně, ani její složení z hlediska vyváženosti sacharidů, tuků a bílkovin.

Podle odbornice na výživu Lucie Kopecké většina lidí nevnímá energetickou hodnotu jídla, i když tvrdí, že se stravují podle zásad "zdravé výživy". Ověřit si energetickou hodnotu dopoledního menu mohou zájemci pomocí interaktivního nástroje nazvaného Dopojídlometr, který je k dispozici na webových stránkách www.zdravykorinek.cz. Tento nástroj by prý mohl usnadnit sledování kalorické hodnoty menu a pomoci k úpravě jídelníčku.

Podle Starnovské žádný návod na ideální ranní jídelníček není. "Důležité je snídani nevynechat a potraviny vybírat podle obecných zásad zdravé výživy. Celozrnné pečivo tak má přednost před bílým, rostlinné tuky před máslem a tavenými sýry. Uzeniny, buchty a koláče jsou naprosto postradatelnou součástí stravy," zdůraznila.

Zanedbávat by se ale nemělo ranní doplnění tekutin. Šálek kávy ovšem nedoplní ztrátu tekutin, které organismus po noci postrádá. "Káva není problém, když patří ke snídani. Když ale tvoří podstatu snídaňového jídelníčku, pak jen podráždí trávicí systém a vybudí šťávy, které nemají co trávit. Při dlouhodobém opakování to vede k potížím se zažíváním," vysvětlila Starnovská.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info