Šiška chleba už za 27 korun

Tolik stojí v prodejnách tzv. zlatého pruhu země české. Pro ty, kterým tento název dnes nic neříká: nejúrodnější území podél řeky Labe. Začíná v místě, kde Labe opouští Čechy a končí téměř na jeho horním toku v podhůří Krkonoš. Pravda, na jeho poslední třetině jsou místa, kde pod ornicí jsou značné vrstvy písků, takže výnosy polí nejsou tak velké jako na jeho spodní části, avšak pořád jsou vyšší než v průměru ostatních částí Čech.

Jedete-li dnes onou poslední třetinou Polabí, vidíte všude stovky hektarů polí, které jsou obdělávány umělým i přirozeným zatravněním. To prvé je s dotacemi ministerstva zemědělství, kde uživatel musí jedenkrát ročně pole posekat, nesmí je však orat. Za to dostává 4000 Kč na hektar. Na mnoha dalších hektarech vidíte jen technické plodiny, jako jsou kupříkladu řepka nebo hořčice. Vidět lány pšenice, žita či ječmene bylo výjimkou nebo spíše náhodou. O krmení pro hovězí dobytek ani nemluvě. Proto také na celém pruhu od Týnce nad Labem a výše nenajdete téměř využívané kravíny, jsou všechny prázdné, opuštěné.

Výsledkem této agrární politiky je ona zmíněná cena chleba za 27 Kč, rohlík nejméně za 2 Kč, neboť cena obilí soustavně roste a stává se nedostatkovým. 600 Kč za metrák je spíše průměrem, ještě před dvěma lety se dal koupit za 400 Kč. Malospotřebitelské ceny se již pohybují nad 12 Kč, záleží jen na marži, kterou si obchodník dle svých nákladů a představě o výši zisku určuje.

V letech socíku jsme byli v základních potravinách soběstační, dnes vidíte na nich balení ze Slovenska, Německa i dalších sousedů ČR. Stojí ale vidět pole těchto sousedů, stačí se jen podívat těsně za hranice, i když jsou tam pole horší bonity. Nikde nevidíte neobdělávané, zatravněné. My si dovolujeme nechávat bez užitku nejúrodnější půdu.

Přitom nejde skutečně o zanedbatelné výměry, kupříkladu Družstvo Krakovany na rozhraní Středočeského a Pardubického kraje tak obdělává 400 ha. Nelze se jim divit, je to výsledek slepé podřízenosti diktátu zemědělské politiky Evropské unie vůči později přistoupivším státům, díky našim vyjednavačům podmínek k vstupu. Nejde jen o tyto komodity, likvidace nejmodernějších cukrovarů jako třeba v Hrochově Týnci na Chrudimsku jsou dokladem. Platí to i o produkci hovězího dobytka, drůbeže atd. Proto se dnes cena čtvrtky másla blíží již 40 Kč a hovězí maso za 200 Kč/kg zůstává neprodejné.

Vratislav PŘÍHODA

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info