Medu bude málo, včelaři varují před falzifikáty

Namazat si poránu med na chleba? Nebude to možná tak jednoduché. Medu totiž letos bude podstatně méně. Ceny však růst nemusejí, spíše hrozí příbytek faksifikátů.

"Katastrofické vize o masivním úhynu včelstev v Česku v letošním roce se nepotvrdily," řekl deníku Aktuálně.cz tajemník Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka. "Na jednání našeho nejvyššího orgánu informovalo o vyšších úhynech včelstev z celkem 74 okresů sedm," konstatoval.

Přesto bude oproti loňskému roku medu výrazně méně. Včelaři podle Peroutky očekávají letošní produkci ve výši zhruba 7500 tun, v loňském roce ale činila v Česku přes devět tisíc tun.

Optimističtější je místopředseda svazu Vilém Frisch. Ten odhaduje letošní produkci okolo osmi tisíc tun. To by byl v porovnání s předchozími roky nadprůměrný výsledek.

Zahraničí je na tom hůř

Podstatně horší je ale situace v zahraničí. "Kvůli suchu bude letošní produkce medu z balkánských zemí nižší o 40 procent, úhyn zhruba jedné třetiny včelstev v Argentině, kde ze čtyř milionů asi 1,5 uhynulo, způsobí citelný propad produkce v této zemi. A stejná situace je ve Spojených státech," uvedl Peroutka.

To by teoreticky mělo vést k nárůstu cen medu. Jenže včelaři očekávají úplně jinou reakci trhu.

"Nedostatek medu povede podle našich zkušeností ke zvýšené výrobě nepravého medu. Již v současné době je v zemích Evropské unie zhruba jedna třetina medů falzifikována sirupy," tvrdí tajemník.

Za pravdu mu dávají i výsledky kontrol, které letos provedla Státní veterinární správa. Na základě 185 kontrol v období mezi červencem až zářím v rámci "Akce med" bylo odebráno 84 vzorků, a 21 z nich bylo závadných.

Jak SVS uvedla, šlo především o pět zásilek medu ze zahraničí. "Nejčastěji byly závady zjištěny u směsných medů, kde byly závadnými elementy rezidua veterinárních léčiv. Med přitom nesmí obsahovat žádná rezidua, ani žádné příměsi, jako cukry, škrob nebo sirupy," informoval mluvčí SVS Josef Duben.

Správa tak letos zadržela zatím asi 40 tun medu. Více než čtyři tuny byly zlikvidovány. Zbytek byl vrácen do země původu - tedy například do Polska, Španělska nebo na Kubu.

Zákazník to nepozná

Právě přidávání sirupů přitom kvůli nedostatku medu podle Peroutky hrozí především. "Jestli chce někdo skutečně pravý český med, měl by jej kupovat přímo od včelařů. Ti totiž nemají technologie k výrobě falzifikátů," zdůrazňuje tajemník včelařů.

Z obalů výrobků přitom spotřebitel nic nepozná. Evropská legislativa totiž nenařizuje u medu uvádět na jeho obalu konkrétní složení. To je sice součástí normy, o níž se ale zákazník z obalu nic nedozví.

Díky tomu je možné prodávat med "ze zemí EU", "ze zemí mimo EU" nebo "z tropických oblastí", jehož součástí mohou být zmíněné sirupy nebo škrob. A také pylová zrnka z rostlin, která mohou u některých lidí vyvolávat alergie.

Česko je v produkci medu soběstačné a část tuzemské výroby se vyváží. V prvním pololetí letošního roku se podle statistik z Česka vyvezlo přes dva tisíce tun medu a naopak dovezlo necelých tisíc tun. Nejvíce z Ukrajiny, Argentiny a Španělska.

Současná průměrná spotřeba medu na jednoho Čecha je zhruba 0,7 kilogramu.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info