Češi si vychutnávají pivo nejraději v hospůdce

Češi nejméně ze všech Evropanů pijí pivo doma - „jen“ 55 procent. Zato v zemích jako Dánsko, Polsko nebo Německo zmínilo konzumaci piva doma 90 a více procent dotazovaných. Ukázala to první část výzkumu provedeného v patnácti evropských zemích, který nechává zpracovat společnost SABMiller, světová pivovarnická dvojka a vlastník tuzemského Plzeňského Prazdroje. Ze studie vyplývá, že 52 procent respondentů z Evropy preferuje z alkoholických nápojů pivo, víno 27 procent a lihoviny jen tři procenta dotázaných. Mezi muži je obliba tekutého chleba tradičně vyšší než u žen. Jako jako nejpreferovanější nápoj uvedlo zlatavý mok 57 procent mužů a 39 procent žen.

„Češi svoji náklonnost k pivu nezastírají. Celkem 65 procent z nich by sáhlo z alkoholických nápojů nejraději právě po pivu. To je o 13 procent nad průměrem zkoumaných patnácti zemí. Dvojkou mezi alkoholickými nápoji je víno, které preferuje 26 procent dotázaných,“ říká mluvčí Prazdroje Jiří Mareček.

Když byli respondenti postaveni před otázku, kde si v poslední době dali alespoň jednou pivo, výsledky byly překvapivé. V jedenácti zemích to vyhrálo domácí prostředí nebo vlastní zahrádka. Pouze ve čtyřech zemích si pivaři vychutnali svůj oblíbený nápoj častěji jinde: z toho ve třech z nich měly navrch restaurace a hospody jen o několik procent.

Naopak v Česku převyšovala restaurační zařízení o 20 procent. Zatímco doma si v posledním měsíci dalo alespoň jednou pivo 55 % Čechů, v hospodách a restauracích to bylo 75 procent. Oproti tomu ve většině ostatních zemí zmínilo konzumaci doma 82-92 procent tázaných a variantu někde „venku“ naopak jmenovalo jen 45-60 procent z nich. „Celoevropský výzkum potvrdil, že pivní kultura je v Čechách na vysoké úrovni a pivo hraje důležitou roli při setkáních s přáteli,“ dodává Jiří Mareček.

Průměrný čas, kdy si obyvatelé Evropy chmelový nápoj dávají ve všední den, je 18:23. Nejdříve začínají Francouzi, v 17:10, nejpozději Italové, v 19:48. Češi s časem 18:47 spadají v tomto do průměru.

Nejčasněji dopijí pivo Francouzi, ve 20:33, nejdéle sedí u piva Němci, až do 22:59. Průměrný čas odchodu domů je 22:12, který tuzemští milovníci piva překračují v průměru o 26 minut, tedy končí s pitím piva ve 22:38.

Lukáš Petřík

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info