Z větrných elektráren létají v mrazu kusy ledu

Pod větrnými elektrárnami u Pavlova na Jihlavsku bylo minulý týden životu nebezpečno. Z vrtulí, které se točí ve stopadesátimetrové výšce, odlétávaly půlmetrové kusy ledu. Situace se může opakovat několikrát za zimu. Kousek od větrníků vede silnice, proto se rizikem zabývají policisté.

Chtějí, aby se u cesty instalovaly dopravní značky varující před nebezpečím.

"Představa, že by takový kus ledu o váze několika kilogramů zasáhl chodce nebo padl na přední sklo jedoucího vozu, je děsivá," říká krajský zastupitel Zdeněk Ryšavý (ČSSD), který novinářům rozeslal zprávu o létajících kusech námrazy. Podle něj je to další důvod pro maximální omezení výstavby větrníků.

"Je to zveličování v rámci tažení proti větrným elektrárnám," myslí si David Jozefy, jednatel společnosti KV Venti, která pavlovské větrníky provozuje. Podobná situace, kdy námraza při oblevě povolí jako minulý týden, může podle něj nastat maximálně osmkrát ročně.

"V Pavlově zajistíme technická opatření, která budou již standardem pro všechny další projektované elektrárny. Opatření sestává z kamery a čidla námrazy. Z centrálního dispečinku bude po signalizaci námrazy elektrárna okamžitě odstavena," ujistil Vratislav Výborný, krajský manažer projektů společnosti KV Venti.

Jednatel Jozefy upozornil, že někdo již dříve z elektráren utrhl přinýtované výstražné cedule. Na nich bylo napsáno, že při výskytu námrazy je v okruhu 150 metrů vstup zakázán.

"Zůstaly tam jen nýty. Radíme se dnes s právníky, jestli podáme trestní oznámení na neznámého pachatele," doplnil jednatel. A považuje za vadu projektu, že se stožáry postavily tak blízko silnice. Při vztyčování dalších vrtulí na jiných místech už bude vzdálenost od cest podstatně větší.

"Když nastane nepříznivé počasí, tak by se měly elektrárny raději zastavit," souhlasí starosta Pavlova Jaroslav Šťastný. Soudí, že by určitě pomohlo, kdyby řidiče a chodce varovaly výstražné cedule.

"Se silničáři projednáme, aby se tam umístilo dopravní značení upozorňující na nebezpečí," popsala policejní mluvčí Jaroslava Slavíková. Řidičům doporučuje, aby byli při jízdě pod stožáry ostražití.

Jak dál s vrtulemi

Zpráva o padajícím ledu přichází v momentě, kdy se krajští zastupitelé rozhodli bránit Vysočinu před náporem investorů, kteří chtějí v kraji vybudovat stovky větrných elektráren.

"Větrná energetika není ekonomicky výhodná a kdekoli větrníky postavíte, tam poškodí krajinu," řekl hejtman Miloš Vystrčil. Odpůrci elektráren také tvrdí, že vrtule sníží ceny nemovitostí a negativně ovlivní cestovní ruch.

Starosta Pavlova Šťastný ale tyto obavy nepotvrzuje. "Nevím, že by někdo nemohl prodat nemovitost proto, že vedle stojí elektrárny. Nemám zprávy ani o tom, že by se někdo kvůli elektrárnám odstěhoval," řekl Šťastný. A kdyby se dnes měl znovu rozhodovat, zase podpoří umístění vrtulí k Pavlovu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info