Některá biopaliva horší než paliva fosilní

Dohady kolem módních biopaliv neustávají. V důsledku hysterické paniky kolem oxidu uhličitého a strachu z vyčerpání fosilních paliv jsou biopaliva in. Má se za to, že jejich používání snižuje produkci skleníkových plynů. Zároveň je ale stále více jasné, že se různá biopaliva ve výsledném dopadu na životní prostředí velmi liší a že je dobré před jejich nadšenou propagací nejdřív chvíli popřemýšlet.

Jörn Scharlemann a William Laurance ze Smithsonian Tropical Research Institute ve své nové práci dokládají, že biopaliva mohou ve svém celkovém vlivu na životní prostředí být dokonce horší, než klasická fosilní paliva. Příkladem podle nich může být americká kukuřice, brazilská soja nebo malajský palmový olej. Naopak nejlépe ve srovnání dopadli biopaliva vyráběná z odpadních produktů, jako je použitý kuchyňský olej nebo etanol z tráv nebo dřeva.

Autoři zohlednili možné přínosy i ztráty z používání různých biopaliv, přičemž vycházeli z nedávné studie na zakázku švýcarské vlády. Podobné výzkumy je třeba brát s jistým nadhledem. Bývají hodně závislé na věrohodnosti provedených odhadů a ta pochopitelně může být diskutabilní.

ScienceDaily 7.1.2008

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info