Ptáky zabíjí vařená strava

Zbytky od oběda zabíjejí každou zimu ve Zlíně desítky ptáků. Vařená domácí strava je totiž pro ptactvo absolutně nevhodná.

Fotograf Zlínského deníku narazil ve Zlíně při svých pochůzkách například na krmítko plné topinek a knedlíků.

„Solená, kořená a vařená jídla jsou pro ptáky smrtící. Způsobují jim totiž závažné problémy trávicího traktu, se kterými se nedokáže ptačí tělíčko vyrovnat,“ upozornil jednatel a ornitolog Severomoravského regionálního sdružení Českého svazu ochránců přírody Miroslav Dvorský. Uvařený pokrm podle něj nasákne vodu, která při nízkých zimních teplotách zmrzne. „Zmiňované topinky jsou navíc plné přepáleného oleje, což zvířatům způsobí vážné střevní potíže končící tragicky jejich úhynem. Stejné důsledky mohou nastat po požití čerstvých knedlíků,“ vysvětlil Dvorský.

Pro ptáky je naopak vhodné tvrdé pečivo. „Klidně může jít i o chleba připravovaný v topinkovači, ale bez přidaného oleje,“ poznamenal odborník. Bez následků si opeřenci pochutnají na tvrdých rohlících. „Důležité je, aby byly řádně vyschlé a neobsahovaly vodu,“ podotknul Dvorský.

Nejbezpečnější je pro ptactvo jejich přirozená strava. „Jedná se o různé druhy olejnatých semen, slunečnice, proso, semínka řepky olejky,“ vyjmenoval ornitolog. Pochutnají si také na kouscích masa. „Vhodné je zavěsit do krmítka syrový hovězí nebo skopový lůj, ale raději se vyhnout vepřovému,“ uvedl Dvorský.

Kosi také mají rádi sušené bobule, jeřabiny a ořechy, například vlašská nadrcená jádra. „Ptákům stačí hrst potravy, ale pokud je tuhá zima, tak je lepší dávky zvýšit,“ řekl Dvorský. Krmítka by podle něj měla být umístěna tak, aby na ně nedosáhly kočky, musí být taky chráněná proti větru a dešti.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info