Z české pivovarnické velmoci zůstávají jen trosky

ÚSTÍ NAD LABEM - Další rána pro české pivaře,

tak se dá nazvat prodej Drinks Union pivovarskému gigantu Heineken. Včera o prodeji Haló noviny podrobně informovaly. Český pivovarnický koncern se dostal do majetku nizozemské společnosti a osud čtyř pivovarů je nyní v jejich rukou.

Drinks Union vlastnil pivovary v Krásném Březně, Velkém Březně, Lounech a Kutné Hoře. Prodej je jedna věc a zachování pivovarů druhá. Určitě nás nemůže těšit jakýkoliv prodej našich zavedených tradičních značek. Jen připomínám, že nám, Litoměřickým, zrušili pivovar Kalich. Nechci být špatným prorokem a předvídat další zrušení pivovarů. Mohou mít podobný osud jako papírenská firma Norsko Skog, která vinou problémů na trhu s novinovým papírem neuzavírá svoje provozy v Norsku, ale ve Štětí v Čechách, řekl Haló novinám poslanec Josef Šenfeld (KSČM) s tím, že prodávají poslední české pivovary.

Již dnes se odborníci dívají skepticky na fakt, že pivovary ve Velkém a Krásném Březně jsou od sebe několik kilometrů a do Loun to není také daleko. Jedinou jistotu by měl mít v tuto chvíli pivovar v Kutné Hoře. O zálusku nizozemského pivovarnického obra na Drinks Union se hovořilo delší dobu. Nyní mám obavu, aby nedošlo k přesunům mezi pivovary a z tradičního Zlatopramenu nezůstala jen značka a pivo se nevařilo například v Krušovicích, které Heinekenu také patří. Ještě horší by bylo, kdyby udělal Heineken další krok v redukci českých pivovarů a začal k nám dovážet ve velkém jejich standardní europivo, vyjádřil obavy ústecký komunistický zastupitel Jaroslav Kubín.

Zůstane české pivo zachováno?

Z české pivovarnické velmoci jsou jen trosky. V celém Ústeckém kraji jsou dnes pouze čtyři pivovary. Kromě tří dnes již patřících Heinekenu, se drží žatecký malý pivovar. Jeho majitelem je společnost s anglickým kapitálem Kordoni Holdings Limited, která sídlí na Kypru.

Žatec je také hlavním městem chmele, a tak jsme se zeptali tajemníka Svazu pěstitelů chmele Zdeňka Rosy, zda může mít prodej Drink Union vliv na pěstitele chmele. Pokud budou zachovány značky a jejich receptury, nemělo by to mít pro pěstitele větší význam. České pivovary odebírají pouze okolo 20 procent produkce chmele v České republice a společnost Heineken zde i s novou akvizicí bude mít zhruba 12 procent trhu, říká Rosa, avšak s tím, že v některých případech společnost v Evropě převzaté pivovary uzavřela nebo omezila odběr aromatických odrůd chmele. Jedná se hlavně o odrůdu Žatecký poloraný červeňák. Právě tento chmel dělá české pivo českým pivem. To by byla jistě škoda jak pro české pěstitele, tak pro české spotřebitele piva. Věřím ovšem, že jako v případech jiných zahraničních společností, zůstane v pivovarech zachováno české pivo, včetně českého chmele, je přesvědčen Rosa.

A co na to říká český pivař? Já mám dvě značky, Gambrinus a Louny, a tak snad prodej nebude mít vliv na kvalitu piva. Pivovary bylo něco typicky českého, byla to tradice. Trvá trend všechno prodat, ale je to hodně krátkozraké. Jednou se výhodně prodá i název Česká republika, posteskl si s nadsázkou předseda klubu krajských zastupitelů KSČM a zastupitel v Lounech Stanislav Rybák.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info