Biohloupost

Poptávka po biopotravinách v Česku utěšeně roste. Podle oficiálních statistik za ně Češi loni utratili 1,29 miliardy korun, což je o 70 procent víc než v roce 2006.

„Chceme, aby se v Česku vytvořila stabilní poptávka po biopotravinách,“ řekl včera ministr zemědělství Petr Gandalovič, když vysvětloval, proč chce vydat 28 milionů na kampaň propagující biopotraviny.

Biopotraviny dnes Češi koupí nejen ve specializovaných prodejnách a v lepších supermarketech, ale najdou je i v nejlevnějších řetězcích. Svou řadu biopotravin má Tesco, Interspar, připravuje ji Billa a nabízí ji dokonce i Plus. Co víc by si Gandalovič přál?

Poptávku po biopotravinách zvedá soukromý sektor a tak to má být. Neexistuje žádný důvod vyhazovat veřejné peníze na něco, co funguje přirozeně. Kdo jiný než ministr s členskou legitimací ODS by měl být schopen to pochopit?

Jeden problém tu je. Osmdesát procent prodaného zboží se značkou bio je z dovozu. Čeští zemědělci jako obvykle zaspali.

Ale i v tom má prsty stát, jehož politika bez ohledu na ideologii momentálně vládnoucí garnitury vede zemědělce ke ztrátě tržních reflexů. Na to by měl ministr Gandalovič myslet, až zas bude zbytečně rozhazovat naše peníze.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info