V Česku možná vznikne první archiv piva

Zámecký minipivovar v Ostravě-Zábřehu, který začal vařit pivo loni v červnu, založí zřejmě první pivní archiv v republice. Pivovar zároveň pokračuje ve vymýšlení pivních zvláštností. Po čtrnáctistupňovém medovém ležáku s názvem Přestupné pivo, které návštěvníci minipivovaru ochutnali na konci února, poteče tentokrát z pivních píp májové šestnáctistupňové Poledníkové pivo. Poledníková šestnáctka byla uvařena podle dochované receptury z roku 1590 a díky použitým bylinkám má zlatavě nazelenalou barvu, řekl dnes novinářům zdejší sládek Václav Baron.

Podle manažera zábřežského zámku Radovana Koudelky půjde zřejmě o první pivní archiv v celé republice. V zahraničí ale podle něj není výjimkou, že menší pivovary archivují pivo třeba rok. "Konzultace s experty potvrdila, že delší archivní zrání u speciálů s vyšším obsahem alkoholu v chladném prostředí dává pivu výjimečnou chuť," poznamenal Koudelka s tím, že archivní pivo se v Ostravě bude konzumovat nejdříve po půl roce. "Pivo je živý nápoj, má tendenci zrát jako víno," uvedl.

Novinky inspirované herbářem

Z každého speciálu v minipivovaru uloží 20 až 30 litrů ve dvoulitrových lahvích do vinného sklepa, kde je konstantní teplota, tma a klid. "Předpokládáme, že docílíme velké chuťové jemnosti, bude to taková delikatesa, kterou nabídneme jako pivní raritu, rozlévat ji budeme v malých skleničkách," dodal.

Minipivovaru se daří získávat nové návštěvníky díky várkám speciálních, silných, nefiltrovaných piv, vařených k určitým příležitostem. Kromě stálé značky, jedenáctistupňového piva Pickard, nabídl milovníkům několik pivních speciálů.

První byl Svatováclavský polotmavý ležák, následovala tmavá Mikulášská čtrnáctka a Vánoční polotmavé. Před májovým pivem to bylo Medové pivo, které chce pivovar vařit jen u příležitosti přestupného roku, tedy jednou za čtyři roky. Přesný recept nejnovějšího speciálu, poledníkového piva, nechce sládek říct. "Prozradím jen tolik, že dodanými ingrediencemi jsou pampeliška, listy kopřivy nebo kořen lopuchu, tedy májové bylinky, které na jaře začínají růst. Májové pivo by tedy mělo zahnat jarní únavu. Poledníkové proto, že se jako silné pivo pilo po poledni." uvedl Baron.

V květnu chce sládek uvařit i pohankové pivo. "Bude to unikátní, minimálně jedenáctistupňové pivo pro bezlepkáře, kde slad nahradí pohanka. Na čepu bude v první polovině června," slibuje sládek, který zvažuje i pivo z hroznové šťávy, popřípadě z hroznového moštu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info