Vinařská reforma byla definitivně schválena Evropskou Unií

Reforma má zvýšit konkurenceschopnost evropského vinařství v soutěži s víny z Jižní Ameriky, Spojených států či Austrálie. EU je jedním z hlavních producentů, konzumentů, dovozců i vývozců vína. Ve vinařské reformě se počítá mimo jiné s likvidací některých vinic, se zrušením dotací na destilaci přebytků či se postupným zrušením omezujícího systému práv na výsadbu. Z reformy nakonec vypadl zákaz doslazování vína řepným cukrem, kterého se obávali čeští vinaři. Všechny nutné předpisy by měly začít platit 1. srpna letošního roku.

Česku by měla reforma přinést větší dotace na restrukturalizace vinic. Příští rok by to mělo být proti původně plánovaným 1,6 milionu eur (asi 40 milionů korun) celkem tři miliony eur (75 milionů korun). Od roku 2015 by se dotace měly zvýšit až na 5,2 milionu eur (zhruba 130 milionů korun).

"Nyní můžeme pokračovat v závěrečných přípravách, aby mohl nový systém v srpnu vstoupit v platnost. Namísto plýtvání penězi na odstraňování nežádoucích přebytků nám reforma umožní soustředit se na boj s konkurenty a opětovné získání tržního podílu," řekla novinářům eurokomisařka pro zemědělství Mariann Fischer Boelová.

Likvidace vinic bude omezena, ne však zrušena

Nejkontroverznějším bodem reformy bylo likvidování vinic. V původním návrhu Evropské komise stálo, že by v Evropské unii zmizelo celkem 400.000 hektarů vinic, tedy zhruba desetina. Po protestech řady států ovšem konečný kompromis počítá s likvidací 175.000 hektarů vinic. Likvidace, neboli klučení má trvat celkem tři roky s tím, že vinaři dostanou náhradou finanční prémii.

Změny čeká i v Česku sledované doslazování vín. Původně navrhovaný zákaz doslazování řepným cukrem sice z reformy vypadl, ale některá zpřísnění přeci jenom nastanou. Bude totiž stanovena maximální míra doslazení ať už cukrem či moštem. Pokud by státy chtěly doslazovat víno více kvůli špatným klimatickým podmínkám, budou muset požádat Evropskou komisi.

Reforma prý zásadní převrat nepřinese

Předseda Svazu vinařů ČR Jiří Sedlo nechtěl schválení reformy komentovat, přesné znění podle něj zveřejní elektronický věstník nejdříve ve středu. "K žádným větším změnám oproti posledním návrhům už ale nejspíš nedošlo. Obecně lze říci, že od reformy se čekalo, že se po ní budeme mít lépe. To se nestane, nebudeme se mít ale ani výrazně hůře. Určité změny sice přinesla, z globálního pohledu ale pro vinaře žádné velký převrat nepřinese," řekl dnes ČTK Sedlo.

Dovoz vín z jiných koutů světa do unie neustále stoupá, zatímco spotřeba vín vyrobených v unii klesá. Cílem reformy je také omezení nadprodukce v unii, neboť likvidace nadbytků stojí unii každý rok až půl miliardy eur (asi 12,5 miliardy korun) z 1,3 miliardy eur (32,5 miliardy korun), které unie dává na vinařství.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info