Ceny potravin: Všichni čekají jaká bude úroda, zprávy jsou zatím příznivé

Ceny potravin tlačí inflaci vzhůru. Prudce rostoucí ceny rýže i pšenice by mohla být korigována dobrou sklizní. Méně příznivé zprávy jsou o kukuřici, která bezprostředně ovlivňuje ceny mléčných výrobků a masa. Inflace v České republice v dubnu sice meziročně zpomalila na 6,8 procenta ze 7,1 procenta v březnu. Oproti předchozímu měsíci však rostly ceny o 0,4 procenta. Informoval o tom v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Jedním z důvodů, proč je inflace i nadále tak vysoká, jsou ceny potravin. Ty totiž po dvou měsících, v nichž v České republice zlevňovaly, opět začaly zdražovat.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) odhadl, že růst cen potravin může být až kolem deseti procent. Ještě výraznější růst očekává šéf Agrární komory Jan Veleba, podle kterého mohou ceny růst o více než deset procent, a to především u pečiva a masa. Ještě pesimističtější je ve svém odhadu stínový ministr zemědělství Michal Hašek (ČSSD), který v nedělních Otázkách Václava Moravce hovořil dokonce o 20 procentech.

Kdyby potraviny dál výrazně zdražovaly, byla by to nová zpráva i pro centrální bankéře, jejichž posláním je inflaci hlídat. "My s něčím takovým nepočítáme," uvedl pro Hospodářské noviny hlavní analytik České národní banky (ČNB) Tomáš Holub, podle kterého centrální banka očekává, že potraviny letos zdraží už jen mírně a souhrnná inflace se do Vánoc vrátí k pěti procentům.

"Pokud by ale došlo k desetiprocentnímu nárůstu cen potravin, pak by se tím celková inflace podstatně zvýšila, a to o dvě procenta," řekl Holub.

Potraviny zdražují podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla ze dvou základních důvodů. "Naše zelenkavé smýšlení o biopalivech snižuje trhu nabídku a růst Indie a Číny zase drsně navyšuje poptávku. Nemusíte být ani ekonomem, abyste z toho rozpoznali tlak na růst cen," řekl pro server iHNed.cz Michl.

Cena rýže se od počátku roku více než zvojnásobila

V dubnu vzrostly především ceny mouky a rýže, tak jak rostly ceny zemědělských komodit na světových trzích. Cena rýže se od počátku roku více než zdvojnásobila a jen během dubna vzrostla na světových trzích o 23 procent. Koncem měsíce cena zase klesla, ale toto zvýšení ceny rýže se podle analytičky X-Trade Brokers Lucie Vitamvásové v posledních měsících určitě promítlo do cen v českých obchodech.

"Cena pšenice, ze které se vyrábí mouka, již od počátku března klesá. Jen během dubna klesla cena pšenice na světových trzích o 20 procent. Ovšem i zde se určitě stále relativně drahá pšenice promítla do cen v českých obchodech," uvedla pro server iHNed.cz Vitamvásová.

Vše se navíc podle Michla komplikuje tím, že Evropa a Amerika má pseudo dotační systém v zemědělství, který nemotivuje anebo ani neumožňuje subjektům navyšovat produkci. "Růstu potravin nejméně o deset procent se letos divit nemůžeme," odhadl Michl.

Barma poskytne světu méně rýže

Cena pšenice podle Vitamvásové letos nejspíše ještě dále klesne, neboť se očekává rekordní úroda. Co se týče rýže, je také podle Vitamvásové možné, že cena rýže opadne v nejbližších měsících.

"Taktéž se očekává rekordní úroda v období 2008/09 a také rekordní zásoby, ovšem za normálního počasí, což je ten problém. Například již teď je jasné, že Barma, jeden z největších vývozců rýže, neposkytne světu tolik rýže jako za normálních podmínek," upozornila Vitamvásová.

Cena kukuřice, jako jedné z krmných plodin, se ale udrží letos nejspíše u vyšších hodnot. Podle Vitamvásové bude záležet na vývoji počasí ve Spojených státech amerických, v kukuřičném pásmu, kde prozatím počasí bylo nepříznivé a je oseto podprůměrné množství této plodiny.

"Cena kukuřice bude mít následný vliv na ceny mléčných výrobků a masa. Rostou také náklady ve zpracovatelském průmyslu díky vysokým cenám energií, což se promítá do výsledné ceny těchto potravin," zdůraznila Vitamvásová.

Autor/ři: Tomáš Králíček

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info