Zrušení „školního mléka“ ohrožuje zdravé stravovací návyky dětí

Potravinářská komora ČR (PK) nesouhlasí s připravovaným ukončením programu Školní mléko, které plánuje ministerstvo zemědělství. Informovala o tom dnes mluvčí komory Dana Večeřová. Podle Komory může mít totiž zrušení programu závažné dopady nejen na zdraví a utváření prospěšných stravovacích návyků u dětí, ale též na úspěšnost čerpání peněz z Evropské unie.

Program Školní mléko patří již od roku 1999 k národním prioritám a jeho prostřednictvím byl podporován zdravý životní styl a propagována konzumace mléka a mléčných výrobků u dětí na základních školách v ČR. Nelze rovněž pominout fakt, že dotované mlékárenské výrobky jsou významnou ekonomickou pomocí pro ekonomicky slabší mladé rodiny. Není náhoda, že největší procento dětí a škol zapojených do programu se nachází na venkově a v regionech s největší nezaměstnaností. Těchto faktů jsou si vědomy i mnohé kraje: Proto ze svého rozpočtu tento program dále podporují a mnohde dostávají děti mléko a mléčné výrobky zcela zdarma. Rovněž je prokazatelné, že podporou spotřeby mléka u dětí lze pozitivně ovlivnit i životní styl rodiny.

Program podpory spotřeby mléka u dětí funguje v současné době asi v 80 státech světa, V rámci Evropské unie patří podpora „školního mléka“ k prioritám Společné zemědělské politiky a Unie tento program ještě více rozšiřuje. Především se to týká navyšování sazeb dotací, ale také oblasti působnosti, do projektu mají být zapojeny mateřské a střední školy, i rozšiřování sortimentu výrobků a frekvenci jejich odběru (jakýkoliv mlékárenský výrobek až 5x týdně). Evropská unie poskytuje na tento program Ćeské republice podporu přibližně 20 miliónů Kč ročně. Rozhodnutím vlády by o tyto prostředky Ćeská republika přišla. Jestliže se takto dobrovolně vzdáváme možnosti čerpat finance z evropského rozpočtu, pak lze jen těžko naplnit „pravidlo“ o maximálním možném čerpání peněz z Unie.

„Co je jasné krajům v ČR, státům v EU i na světě, zřejmě není jasné české vládě, která uvažuje o zrušení programu Śkolní mléko. Patrně je pro český stát výhodnější vynakládat obrovské prostředky na léčbu civilizačních chorob, které mají v drtivé většině původ v nesprávném stravování, v nevyváženém a jednostranném jídelníčku, který v mnoha případech mléčné výrobky neobsahuje,“ konstatovala Večeřová.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info