Dětské nápoje mohou děti dovést až k obezitě

Jsou praktické, děti je milují, protože jsou hezky barevné a sladké. Jenže někdy obsahují konzervanty a barviva a také pořádnou nálož cukru.

Deset kostek cukru do hrnečku čaje by žádný rodič dítěti nedal, lahvičku nebo krabičku dětského nápoje mu však do ruky vloží s klidným svědomím. Možná ještě s pocitem, že pro dítě dělá to nejlepší - vždyť mu dává ovocný nápoj. Nedělá. Nabízí mu pití, které má příliš velkou kalorickou zátěž. Někdy ještě posílenou nevhodnými aditivy, tedy "éčky“ v podobě barviv a konzervačních látek.

S jednou lahvičkou dítě do sebe hravě dostane 80 procent z dávky cukru, kterou by mělo přijmout za celý den. "Pokud by tyto nápoje dítě dostávalo pravidelně na běžné každodenní pití, může to u něj vést i k obezitě,“ říká obezitolog z pražského Endokrinologického ústavu Petr Hlavatý.

Srovnání nápojů pro děti

Podívejte se, jak na tom jsou jednotlivé nápoje

Děti s nadváhou by se měly těmto nápojům vyhnout velkým obloukem. "Ale ani pro děti s normální váhou, které nemají sklony k tloustnutí, se nehodí na běžné pití, zbytečně jim odčerpávají z jejich přísunu jednoduchých cukrů,“ říká lékařka Václava Kunová. K čemu jsou tedy dobré? "Snad jen jako občasný nápoj pro radost, ale nikoliv jako základ pitného režimu. Tím by měla být voda nebo ovocné čaje, rozhodně ne nápoje s přidaným cukrem,“ říká Petr Hlavatý.

K takovým závěrům dospěl test MF DNES, který zkoumal 18 různých nápojů určených dětem. Výsledky analýz Státního veterinárního ústavu v Praze spolu se složením nápojů posoudily odbornice Václava Kunová a Martina Běhalová ze Společnosti pro výživu.

Nejsladší je Kubík

Ke každodennímu pití nedoporučují z 18 testovaných nápojů ani jeden. K občasnému pití jich je vhodných osm. "Lze je připustit jako občasné pití pro radost, protože jsou sice energeticky náročné, ale neobsahují žádné konzervační látky nebo umělá barviva,“ říká Václava Kunová.

Patří mezi ně i přeborník v množství energie, populární Kubík. Má sice největší podíl ovoce, ale také největší nálož cukru. S jednou lahvičkou dítě vypije tolik cukru, kolik má téměř 11 kostek.

Další šestice obsahuje méně vhodná aditiva, bez nichž by se děti měly obejít.

A čtyřem dalším by se měly vyhnout úplně, jsou v nich aditiva podezřelá z nepříznivých zdravotních účinků.

Kazí zuby

Dalším minusem těchto nápojů pro děti je, že cukr v nich obsažený útočí na zubní sklovinu. A přispívají k tomu paradoxně i tolik oblíbené praktické uzávěry s dětskou pojistkou.

"Děti lahvičku někdy používají trochu jako dudlík, kontakt s cukrem v puse je tedy delší, než když pijí ze skleničky, a to vůbec není ideální. Hodně to přispívá ke kazivosti zubů. Funguje to stejně, jako když malé dítě dostane dudlík namočený do medu,“ říká obezitolog Petr Hlavatý.

Evropa se chystá barviva omezit

Džusy a nektary neobsahují žádné konzervační látky nebo barviva či umělá sladidla, ale v ostatních typech nápojů být mohou (viz O nápojích - vpravo). Většina z nich je sice neškodná, některé však jsou pro děti vyloženě nevhodné.

"Mezi éčky v nápojích najdeme jak neškodné látky, například kyselinu citronovou nebo vitaminy, tak i látky, jejichž použití je sporné. U citlivých osob mohou některá aditiva vyvolat reakce podobné alergickým,“ vysvětluje odbornice na výživu Martina Běhalová.

Vědecké poznatky totiž ukazují, že některé látky přidávané do potravin mohou mít špatný vliv na děti - jsou dokonce dávány do souvislosti s jejich hyperaktivitou. Patří mezi ně barviva E 110, E 104, E 122, E 129, E 102 a E 124.

Proto se Evropská unie snaží používání aditiv v potravinách pro děti omezit. Před dvěma týdny rozhodla, že výrobky pro kojence a nejmenší děti nebudou smět obsahovat žádná sladidla a barviva. U všech dalších výrobků bude muset být na obale uvedeno, že obsahují přísady, jež mohou mít nežádoucí vliv na pozornost a aktivitu dětí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info