Kombajny ve vinohradu? Jinak to už brzy nepůjde

Před dvěma lety by se možná vinaři na Slovácku smáli tomu, že by měli sklízet hrozny kombajnem. Dnes už se tomu nesmějí. Kombajnů přibývá a přibývat bude. Tradiční vinobraní, jak ho dělali naši předkové, se tak stává ještě vzdálenější realitě, jaká byla v regionu zvykem ještě nedávno. Od včerejšího dne pracuje další z kombajnů ve Bzenci. Pořizuje si ho Vlastimil Bunža.

„Ještě nedávno by mě nenapadlo, že si něco podobného pořídím. Stroje se ale pro vinobraní stávají nutností,“ říká Bunža. Čím dál častěji se totiž stává, že vinohradník ze Bzence má problém na sběr sehnat dost brigádníků. S kombajnem potřebuje jen dva.

„Trend je jednoznačný. Podobných strojů bude stále přibývat. Sehnat pracovníky do zemědělství je čím dál obtížnější. Navíc dnešní technologie už jsou na skvělé úrovni,“ potvrdil i tajemník Svazu vinařů ČR Martin Půček.

Za chvíli hotov

Kdo si ovšem podobné zařízení pořídí, musí se umět otáčet. Vlastní sklizeň může mít hotovou za chvíli. Musí ale sehnat pro kombajn práci jinde, aby se drahý špás zaplatil.

„Sklízet kombajnem začneme až v říjnu. Teď pro něj domlouváme práci na Slovensku,“ poznamenal Bunža. Ani sbírání hroznů ve vlastním vinohradu není tak jednoduché. Kombajn je schopen sklidit takový objem, jaký vinohradník většinou nemá šanci ve svém sklepě ihned zpracovat a uskladnit. Musí proto buď dělat s přestávkami, nebo si domlouvat prostory pro krátkodobé využití. I proto bzenecký vinař pozval včera potenciální zájemce či spolupracovníky, aby se na práci stroje podívali.

„Sběr se uskutečňuje pomocí kmitů. Zařízení kmitá a setřásá bobule. Na keřících zůstávají holé střapce. Listy pak odstraní silný proud vzduchu,“ vysvětlil fungování servisní technik Michal Křivák. Ten také dodal, že ne každá vinice je pro použití kombajnu ihned vhodná. Některé se musí předem připravit.

Rychlé zaškolení

„Například u pana Bunži jsem narazil na problém vázání. Tažeň dává přes sloupek. Je potřeba to ale dělat naopak, aby kolem sloupku bylo volno. Jinak setřesené bobule popadají na zem,“ řekl namátkou technik.Ovládání stroje zvládá pomocí pultu obsluha tažného traktoru. Její zaškolení trvá jen jeden pracovní den.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info