Staví se na úkor ornice

Úrodné půdy v kraji ubývá. Třeba v Ostravě-Porubě ji nahradí logistický areál

Ačkoliv je kvalitní orná půda v kraji výrazně nedostatkovým zbožím, stále jí ubývá.

Například v soukromých polích v Ostravě-Porubě blízko hranic s Klimkovicemi má více než 23 hektarů vesměs nejkvalitnější ornice nahradit logistický areál. První část ProLogis Parku, kde místo najdou majitelé firem z oblasti lehkého průmyslu, zahájí provoz 30. září. Druhou etapu výstavby logistického centra ministerstvo životního prostředí povolilo, když schválilo změnu územního plánu na dotčených pozemcích. Vycházelo přitom z dokumentace, kterou mu poskytl Útvar hlavního architekta města Ostravy.

„Zábor této půdy je nutný pro umístění logistických center ve strategicky výhodných polohách.“ Tuto informaci obsahovala textová část dokumentace zaslané ministerstvu, kterou má MF DNES k dispozici. Spis zdůvodňující zábor zemědělské půdy zařazené do první a druhé třídy ochrany obsahuje i tvrzení o tom, že zábor půdy pro logistický areál je možné označit jako veřejný zájem.

To ale mluvčí ostravské radnice Andrea Vojkovská teď popírá: „Během projednávání a i při konečném vydání změna územního plánu nevyhodnocovala ani nevymezila žádnou veřejně prospěšnou stavbu.“ „Logistické centrum, které buduje soukromý investor přece není veřejně prospěšná stavba?“ reaguje na obsah dokumentace Dušan Richtár, který letos na jaře coby zástupce občanů, podal správní žalobu proti postupu při schvalování změny územního plánu na pozemcích určených pro druhou etapu stavby logistického centra. Tvrdil, že Útvar hlavního architekta Magistrátu města Ostravy při veřejném projednávání letos v lednu lidem předložil jako konečnou, zcela novou verzi změny územního plánu, která byla později schválena. Soud však Richtárovu žalobu neuznal se zdůvodněním, že záležitost přímo neohrožuje jeho majetek ani majetek občanů, které zastupoval.

Zemědělská půda nejvyšší bonity, na níž má vzniknout druhá etapa logistického centra, byla v rámci změny územního plánu určena k vynětí ze zemědělského půdního fondu. Nyní se jedná o území s funkcí Lehký průmysl, sklady, drobná výroba. „To víte, že nás to mrzí. Vlastníci to prodali, nemůžeme nic dělat. Budeme muset využívat sousední pozemky, dokud nebudou zastavěny taky,“ říká Františka Bestová, spolumajitelka Zahradnictví Poruba, která na polích u hranic Poruby s Klimkovicemi pěstuje zemědělské plodiny.

Mluvčí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, Barbara Odstrčilíková, říká, že kraj loni při procesu schvalování změny územního plánu upozorňoval ministerstvo životního prostředí na to, že se v lokalitě nachází jedna z nejkvalitnějších zemědělských půd. „Posouzení změny územního plánu bylo pak jen v kompetenci ministerských úředníků,“ říká Odstrčilíková.

A co na to ministerstvo? To si podle Jarmily Krebsové z tamního tiskového oddělení uvědomuje, že sílí tlaky na vyjímání úrodných půd ze Zemědělského půdního fondu. „Ve vládě je právě návrh novely zákona o ochraně Zemědělského půdního fondu, který jsme v srpnu předložili. Teď k tomu probíhají jednání v komisích Legislativní rady vlád.“

Jarmila Krebsová říká, že potřeba umisťovat logistická centra vyžadující velké plochy vesměs v blízkosti hlavních dopravních tahů jako budoucí dálnice D47 v případě nového ostravského ProLogis Parku je logická. Na jednu stranu podle Krebsové přibývá neobhospodařované půdy, na stranu druhou některé obce namítají, že jim není umožněn rozvoj, že z půdy nemají dostatečné výnosy jako z jiných činností.

Andrea Vojkovská připouští, že v budoucnu by se mohla při zájmu investorů, vlastníků půdy a zastupitelů na pozemcích v západní části Ostravy dále stavět. „Už teď je tady šílený ruch. Nedovedu si představit, jak to bude vypadat, až přibudou další kamiony a náklaďáky,“ říká Anna Pazděrová, která loni iniciovala petici občanů Klimkovic proti výstavbě druhé etapy logistického areálu.

„Existují přece i bývalé průmyslové plochy u dálnice, třeba ve směru na Hrušov, kde by podobný areál mohl vzniknout. Tady je zabírána nejkvalitnější půda na Ostravsku,“ říká Petr Večerka, místostarosta Klimkovic, které s výstavbou druhé etapy logistického centra nesouhlasí. Mediální zástupkyně ProLogisu Lucie Řeřichová připomíná, že logistické areály, které firma vlastní, jsou maximálně ekologické. „ProLogis tak přináší investici do regionu a vytváří podmínky pro nová pracovní místa.“

Poruba není jediným místem, kde se staví takzvaně na zelené louce. Podobná výstavba se chystá třeba i v Ostravě-Hrabové, kde má v průmyslové zóně vzniknout rozlehlý multifunkční areál. Občané přilehlé Nové Bělé, kterým v současnosti znepříjemňuje život zdejší průmyslová zóna, se bojí ještě větší ztráty klidu a ještě většího dopravního provozu.

***

Logistické centrum, které buduje soukromý investor, přece není veřejně prospěšná stavba. zástupce občanů Dušan Richtár

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info