Začíná druhý ročník programu „Hravě žij zdravě“

Pod záštitou Potravinářské komory ČR odstartuje 6. října 2008 druhý ročník internetového kurzu „Hravě žij zdravě“ - www.hravezijzdrave.cz. Cílem programu je interaktivním a zábavným způsobem vysvětlit dětem důležitost a základní pravidla zdravého životního stylu. Program je zaměřen na žáky pátých tříd základních škol z celé České republiky, kteří budou soutěžit o atraktivní ceny podporující aktivní přístup k životu.

„Jako doktorka vím, že správné stravovací návyky už v nejranějším dětství ovlivňují budoucí zdraví dospělého člověka,“ tvrdí poslankyně EP Zuzana Roithová. „Děti z rodin, které správné stravování a vůbec zdravý životní styl propagují, by k němu proto měly být vedeny i mimo domov, tedy ve škole či při mimoškolních aktivitách - a platí to i naopak,“ dodává. Podle MUDr. Roithové si musíme uvědomit smutný fakt, totiž že v Evropské unii žije dvacet dva miliónů dětí s nadváhou. Dalších pět milionů dětí je obézních a toto číslo se každým rokem zvyšuje o čtyři sta tisíc. „Také evropští odborníci se shodují, že lepší stravovací návyky mohou pomoci s řešením tohoto závažného problému,“ vysvětluje bývalá ministryně zdravotnictví.

„Obezita se stává jedním z největších témat tohoto desetiletí. Týká se všech národů a všech věkových skupin bez ohledu na životní úroveň a ekonomiku zemí“, upozorňuje rovněž doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina CSc., poslanec EP a člen Výboru EP pro kontrolu a vzdělávání. Za příčinu dětské obezity jsou dnes primárně označeny dvě klíčové oblasti - změna životního stylu od aktivního k pasivnímu a změna stravovacích návyků, které ve spojení mohou bez nadsázky vést až k epidemii.

Jeden ze způsobů, jak tomuto jevu předcházet, je účinná prevence a edukace dětí. Proto i v letošním roce proběhne internetový kurz zdravého životního stylu „Hravě žij zdravě“. „Cílem projektu je preventivní působení, změna nevhodných stravovacích návyků, zlepšení pitného režimu a zvýšení pohybové aktivity u dětí,“ dodává PhDr. Iva Málková, odborný garant projektu a zakladatelka občanského sdružení STOB Plus. Výjimečnost kurzu je dána jeho interaktivní podobou. Po absolvování každé lekce nebo vyplnění aktivit jako je např. jídelníček děti vždy obdrží zpětnou vazbu, která ohodnotí jejich návyky.

„Z našeho pohledu bylo klíčové najít médium, které je rozšířené a atraktivní pro žáky základních škol,“ říká Martin Klofanda, zástupce pracovní skupiny pro zdravý životní styl pod Potravinářskou komorou České republiky. Ta je letos partnerem projektu. „Jako produktové partnery soutěže jsme volili pouze ty firmy, resp. produkty, které přímo podporují aktivní životní styl. Zmíním např. kola Superior, fitness program Wii Fit od firmy Nintendo, nebo sportovní batohy od společnosti Topgal,“ dodává Klofanda. Patronem projektu se letos stal také Michael Vít, hlavní hygienik České republiky. Odborným garantem je kromě občanského sdružení STOB Plus i poradenské centrum Výživa dětí - www.vyzivadeti.cz. Mediálními partnery projektu jsou Seznam.cz, portál pro děti Alík.cz a časopis Redway.

Do kursu je možné přihlásit se elektronicky na stránkách www.hravezijzdrave.cz/soutez od 15. září do konce října. Samotný kurs pak začíná 6. října a potrvá do 30. listopadu. Soutěžně je určen pro páté třídy, nesoutěžně jej může absolvovat kdokoliv. Zúčastnit se ho mohou jak jednotlivci, tak celé třídy. Každý týden bude účastníkům zpřístupněna nová lekce. Po absolvování kursu získá každá třída „certifikát pro třídu podporující zdravý životní styl“ a každý jednotlivec pak „průkaz aktivního dítěte“. Více informací naleznete na stránkách www.hravezijzdrave.cz.

Více informací:

Oddělení komunikace a vnějších vztahů, Ing. Dana Večeřová, tisková mluvčí

tel.: 296 411 185, 602 704 859, e- mail: vecerova@foodnet.cz

Internet: http://www.foodnet.cz

Adresa: Počernická 96/272, Praha 10 - Malešice, 108 03

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info