Vzkaz pro milovníky hub: Začínají růst

Houbařům se blýská na lepší časy. Na plné košíky si ale ještě nějaký ten týden počkají. Suché zářijové počasí vystřídaly srážky a ranní mlhy a houby začínají růst. Nejvíce rostou na Vysočině a Šumavě, poradil předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

"Řekl bych, že je to ještě v počátcích, ale houby začínají růst. Krátký den, ranní a večerní mlhy, teplota vzduchu, vlhkost při zemi, to všechno v současné době přispívá růstu hub. Na příští týden máme ještě o něco příznivější výhled na počasí, jestli ale opravdu začnou růst houby ve velkém, se ukáže tak za dva týdny," řekl Landa.

V otázce, jestli houby rostou nebo ne, se samotní houbaři nemohou shodnout. "Nedávno jsme byli s manželem na týdenní dovolené v Horní Bečvě v Beskydech. Celý týden jsme chodili po houbách, ale našli jsme za tu dobu jen dva hřiby. Houby teď vůbec nerostou," postěžovala si pro on-line deník TÝDEN.CZ Eliška Valová.

Opačný názor má ale většina houbařů, kteří se chlubí svými "úlovky" na internetových stránkách nahouby.cz. Houbař ze zlínského kraje našel za hodinu 15 kilogramů klouzků, jiný z okolí Dečínska si přinesl domů 332 hnědáků.

"Hodně dobře rostou houby na Vysočině a Šumavě, ale čím blíž ke středu republiky, tím je to horší. Okolo Prahy skoro nic nenajdete," řekl Landa.

Nejvíce se objevují kováři, klouzky, kozáci a holubinky. Začínají ale růst i lišky, krásnohorky a různé druhy šťavnatek. „Stále se dá narazit na téměř všechny druhy letních hub, růst by už chtěli ale i podzimní houby," řekl Landa.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info