Víno ročníku 2008 je opět kvalitní. A hůř už nebude

Vinaři na Moravě jsou v půlce sklizně. A zatím hlásí slušnou úrodu - co do objemu i do kvality.

Přestože počasí letos nebylo zrovna ukázkové, milovníci vín z Čech a Moravy se nemusejí bát, že by ročník 2008 byl slabší než ty předchozí. Vinné keře sice potrápily choroby, ale zato nemusely čelit suchu ani krupobitím.

Pěstitelé už navíc umí s révou pracovat tak, aby i za méně příznivých okolností dosáhli maximálních výsledků.

I v následujícím roce tak bude u obchodníků dostatek přívlastkových vín, která čeští spotřebitelé v posledních letech vyhledávají.

Solidní ročník ve znamení přívlastků

„Jsme zatím v půlce sklizně, ta je objemově průměrná. Kvalita hroznů je dobrá, počasí nám sice zvlášť nepřeje, ale ani neškodí. Očekáváme tedy solidní, bohatý ročník," hlásí Josef Čačík z Patrie Kobylí.

Optimismem hýří i v Mikulově. „Naše letošní úroda je velmi pěkná, co se týče výnosů i kvality hroznů. Přestože po podzimních deštích začaly některé hrozny nahnívat, jsem se zdravotním stavem spokojený," chválí si mikulovský vinař Petr Marcinčák.

Ročník 2008 bude podle něj na Mikulovsku opět ve znamení přívlastkových vín. A to přesto, že laikům by se mohlo zdát, že slunce bylo letos málo. Jenže vinaři se na nedostatek slunce nevymlouvají.

„Kdo révu řádně ošetřil a zredukoval výnosy na šedesát až sedmdesát metráků na hektar, nemá problém vyrobit dobrá přívlastková vína," tvrdí Marcinčák.

Přizvukuje mu i Martin Půček ze Svazu vinařů. „Pěstitelé se naučili s révou pracovat. V srpnu takzvaně redukují - stříhají hrozny na zem, aby dosáhli vyšší kvality," vysvětlil Půček.

Pomáhá oteplování i technologie

O dobrých ročnících vína se mluví už deset let. Vinaři se dušují, že to není jen promyšlená reklama.

„Ano, o výborných úrodách se mluví už léta, to je pravda. Prospívá nám jistě oteplování, netrápí nás jarní ani podzimní mrazy," vysvětluje ředitel znojemského Znovínu Pavel Vajčner, proč se tuzemským vínům tak daří.

Počasí ale není všechno. „Samozřejmě nám pomáhají špičkové technologie pěstování i zpracování," dodává Vajčner. Ani v hubenějších létech se tak spotřebitelé do budoucna nemusí bát, že by se jim z moravských vín "křivila ústa".

První vlaštovkou kvality ročníku vína 2008 bude pro spotřebitele Svatomartinské. To zamíří na pulty obchodníků tradičně 11. listopadu v počtu okolo 750 tisíc lahví.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info