Vědci: Plzeňské pivo je po sto letech stále stejné

Švýcarští vědci zjistili, že nejznámější české pivo Pilsner Urquell má po 111 letech stále stejnou chuť i kvalitu i přesto, že se změnily některé výrobní postupy. Nově naměřené hodnoty porovnali s měřením z roku 1897, které bylo nedávno nalezeno v archivu pivovaru.

Zaměstnanci laboratoře Labor Veritas zjistili, že odchylky se nachází pouze v řádu setin až desetin procenta. Ta samá laboratoř prováděla testy i před 111 lety, tehdy ale vystupovala pod jménem St. Gallen. "To, co řekla nezávislá švýcarská laboratoř, která zkoumá potraviny z celého světa, potvrzuje slova několika generací našich sládků o tom, že pivo je stále stejné, i když se zásadně změnila výrobní technologie," uvedl Vladimír Jurina z Plzeňského Prazdroje.

Pivo Pilsner Urquell se v Plzni vyrábí 166 let. V roce 1897 byl plzeňský pivovar druhým největším výrobcem piva v Rakousku-Uhersku, vyvážel ho do mnoha zemí Evropy i USA. O rok později si nechal zaregistrovat značku Pilsner Urquell, nyní nejvíce exportované pivo z ČR. Loni ho firma vyvezla 675.000 hektolitrů do 55 zemí, což je meziročně o 4,5 pct. více.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info