Nová odrůda vína z Moravy je tu, po letech

Milovníci vína v Česku se mohou těšit po letech na novou odrůdu vína.

Odrůda Sevar pochází z bzenecké vinařské oblasti a vyšlechtili ji v šlechtitelské stanici vinařské v Polešovicích. Po úspěšných zkouškách odlišnosti, uniformity, stálosti a užitné hodnoty byla už zapsána do Státní odrůdové knihy České republiky.

Odrůda vznikla křížením mateřské rostliny Seyve Villard s otcovskou odrůdou Svatovavřinecké.

"Toto hybridní křížení provedl už v roce 1964 šlechtitel Václav Křivánek, který tehdy chtěl vyšlechtit odrůdu se zvýšenou odolností proti houbovým chorobám a mrazu, což je trendem a snahou šlechtitelů do dnešních dnů," uvedl ředitel šlechtitelské vinařské stanice v Polešovicích Zdeněk Habrovanský.

Sevar je atypická odrůda s atypickými znaky. Je odolná proti škůdcům, peronospoře, oidiu i plísni šedé. Nevyžaduje chemickou ochranu, a je tedy plně využitelná pro ekologické vinařství. Naopak po použití chemických přípravků může někdy dojít k poškození listů a bobulí.

Tmavočervené víno má zajímavý buket i chuť. "Hrozen je malý až středně velký a výnos hroznů je nízký až střední. Sevar nejvíce plodí na starších keřích. Přičemž konzumní zralosti dosahuje již v prvním roce, a vyhovuje tak moderním trendům, a to v konzumaci mladých svěžích vín," dodal Habrovanský.

Pro své vlastnosti představuje Sevar prototyp odrůd pro třetí tisíciletí. "Odrůda Sevar může být velkým přínosem ve skupině červených vín," doplnil Habrovanský.

Šlechtitelská stanice vinařská se specializuje na novošlechtění. Na trh uvádí vína odrůdová, přívlastková a stolní. Komerčně nejznámějším produktem polešovické stanice je zatím Muškát moravský, který byl zapsán do Státní odrůdové knihy v roce 1987.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info