Skandál otřásá americkým biozemědělstvím

Jedna americká firma vyrábějící biohnojiva ve snaze zvýšit účinnost a snížit cenu přimíchávala do výsledného produktu zakázaný sulfát amonný.

Sacramento (lme) – Důvěra amerických spotřebitelů v bioprodukty byla otřesena skandálem s „biohnojivy“. Podle informací zveřejněných v deníku „Sacramento Bee“ přimíchávala v Kalifornii sídlící firma „California Liquid Fertilizer“ do tekutého biohnojiva vyráběného z peří a odpadů z ryb zvlášť zakázaný sulfát amonný [(NH2)SO4], ve snaze zvýšit účinnost a snížit cenu výsledného produktu. Skandál získal v médiích označení „Fertilizer-gate“ podle vzoru aféry Watergate.

Tekuté hnojivo bylo na biofarmách aplikováno pomocí sprinklerových trysek na pěstební plochy s biozeleninou. Tyto podvody se prováděly podle výsledků šetření Sacramento Bee po dobu celých sedmi let a příslušnými úřady byl odhalen již v roce 2004. Špinavé obchody byly ale zastaveny teprve v roce 2007. Také svaz biofarmářů California Certified Organic Farmers upustil od sankcí nebo navracení biohnojiv výrobci a chtěl nechat tuto záležitost vyšumět do ztracena.

Veřejnost nebyla informována. Teprve až šetření novinářů z listu Sacramento Bee skandál zviditelnilo. Provozovatelé biofarem, mezi nimiž byly i takové giganty v tomto oboru jako „Earthbound Farm“ a „Driscoll’s“, se nechtěly nijak vyjádřit. Jeden biofarmář loboval za používání těchto tekutých hnojiv v tisku s poukazem na jejich vysokou účinnost. Žádný z biofarmářů se nechtěl tohoto „vysoce výkonného“ produktu vzdát. Jen tak byli biofarmáři (díky nízké nákupní ceně) schopni pokrýt vysokou spotřebu hnojiv, kterou vyžaduje pěstování biozeleniny.

„Biozemědělství zcela podstatně závisí na takových pomocných prostředcích“ prohlásil Thaddeus Barsotti, majitel Capay Organic Farm se sídlem v Yolo County v Kalifornii. „Pokud by farmář nechtěl aplikovat takové produkty, jeho konkurenceschopnost by se tím výrazně zhoršila“.

Gepanscht: “Fertilizer-gate” erschüttert US-Biolandwirtschaft

[cit. 2009-01-05], www.animal-health-online.de

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info