Vakcína proti ptačí chřipce

ČR je první zemí v Evropské unii, která začala vyrábět vakcínu na buněčné kultuře

Vakcínu proti ptačí chřipce, která se vyrábí v České Bohumile na Kolínsku, lze použít v případě pandemie. Výbor pro humánní léčivé přípravky Evropské agentury pro léčiva nyní firmě povolil, aby prodávala vakcínu pro případ pandemie ptačí chřipky (H5N1). To umožní její použití v případě, že Světová zdravotnická organizace (WHO) pandemii oficiálně vyhlásí.

Specifické je, že se nemusí pěstovat na kuřecích embryích. Pokud by nový typ viru byl tak agresivní, že by třeba hubil kuřata nebo jejich embrya, pak by vakcína nemohla být připravena klasickou cestou. Buněčná vakcína se dá vyprodukovat prakticky v neomezeném množství.

Odborníci soudí, že je pouze otázkou času, kdy virus ptačí chřipky zmutuje, a začne napadat lidi. Jako nejpravděpodobnější příčina pandemie byl WHO identifikován virus H5N1 obsažený v očkovací látce. Tato vakcína by měla chránit i proti odlišným kmenům s drobnými mutacemi. Pandemický plán pro ČR předpokládá nákup 12 milionů dávek, to znamená pro šest milionů obyvatel po dvou dávkách.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info