Mák nikdo nechce. Leží ve skladech

Místo aby plnil buchty, leží v sýpkách. Mák nikdo nechce. Jeho obchodovatelná cena spadla pod dvacet korun za kilogram. Přitom ještě vloni byla touto dobou zhruba pětkrát vyšší.

„Dříve jsme obchodníkům naložili tři kamiony máku denně, teď žádný,“ povzdychl si František Fajstl, agronom z prostějovské pobočky firmy Hanácká osiva. Pravidelnými zákazníky byli prý především polští překupníci.

Za nezájem o mák může podle něj hospodářská krize. „Obchodníci u nás musí platit hotově. Vždy to řešili tak, že si obnos půjčovali v bance. Dnes jim ale nikdo peníze nedá,“ vysvětlil Fajstl s tím, že nezbývá než čekat, zda se situace nezmění. Olejnina totiž hned tak nežlukne. „Předpokládám, že vydrží až do letošní sklizně,“ odhadl.

Zemědělce, kteří mák vypěstovali, aktuální nezájem obchodníků údajně nezruinuje. „Nemají ho na svých polích jako hlavní plodinu,“ uvedl František Fajstl.

Přesto zdůraznil, že situace v českém zemědělství není dobrá. „I obchodovatelná cena ječmene byla minulý rok dvakrát vyšší než letos,“ poukázal. Tuzemským firmám se příliš nedaří ani v živočišné výrobě. „Může za to nadprodukce a levné dovozy. Výkupní ceny jsou pro zemědělce natolik nízké, že hospodářská zvířata se ani nevyplácí chovat,“ vrtí agronom hlavou.

To, že ceny zemědělských komodit jsou v Česku už nějakou dobu hodně nízko, potvrdil i Zdeněk Vykydal, předseda Okresní agrární komory v Prostějově. Vidí však světlo na konci tunelu.

„Zdá se, že ceny na totálním dně už byly. Před nedávnem totiž posílily v souvislosti s kurzem koruny. Navýšení odhaduji tak na deset procent,“ prohlásil Vykydal a naznačil, že českým zemědělcům mohou v odbytu pomoci problémy, které působí rozsáhlé požáry a záplavy v Austrálii.

„Tato země je silný exportér, který může vypadnout ze hry. Uvidíme, co bude dál,“ uzavřel šéf agrární komory.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info