Staronový kamut je velmi výživný

Nakysaný a zakypřený chléb je znám již asi 3500 let, důkazy pocházejí ze starého Egypta. Z Egypta před 3500 roky se bohužel nedochovaly žádné receptury. Základ však přežil: egyptský druh obilí kamut, který by mohl dnes opět získat na významu, neboť zrno obsahuje výrazně více živin, než normální pšenice.

Kamut (Triticum turgidum subsp, polonicum) patří k nejstarším druhům obilí a pochází z divoce rostoucí pšenice. Dnes se jedná o kulturní formu tvrdé pšenice. Kamut, pšenice jednozrnka i pšenice dvouzrnka patří k rodu pšenic a tyto plodiny jsou stejně jako měkká pšenice, špalda a tvrdé pšenice samostatným druhem. Zrno kamutu je dvakrát tak velké, než je normální pšeničné zrno.

V rámci projektu „Food Trends“, financovaném z fondů EU, pracují potravinářští vědci s firmami z Brém a Bremerhavenu na vývoji výroby potravin, splňujících zdravou výživu. V části projektu se zaměřují na vývoj nového postupu, jak zařadit pšenici dvouzrnku, pšenici jednozrnku a kamut do moderní výroby pečiva.

Kamut obsahuje až o 40 % více bílkovin a prokazatelně více nenasycených mastných kyselin a minerálů než moderní druhy pšenice.

Obsahuje také například o 30 až 35 % více hořčíku a zinku než jiné druhy obilí.

Kromě toho má kamut zvláště vysoký obsah stopového prvku selen.

Těsta z kamutu lze zpracovávat podobně jako žitná těsta. Svou lahodnou , ořechovou chutí je obilí vhodné pro výrobu chleba a těstovin, v nichž se jinak zpracovává pšenice nebo špalda.

Kromě vyšších nutričních hodnot, kamut také působí preventivně proti alergiím.

Další informace na: www.kamut.com/german/index.htm

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info