Za vypalování trávy hrozí pokuta

Přicházející jaro ponouká obyvatele k pálení odpadu při jarním úklidu. Hrozí jim při tom ale pokuta, a při neopatrnosti i zranění.

Hasiči z okresu Bruntál upozorňují na možná rizika a nebezpečí při pálení klestí a zahradního odpadu. Jarní práce na pozemcích mohou lehce vyústit v požáry trávy nebo lesních porostů. Hasiči v našem regionu už několikrát dohašovali špatně zabezpečená ohniště.

Zákon plošné vypalování porostů zakazuje. „I přesto je u nás toto vypalování stále oblíbené. Jarní úklid se majitelům zahrad nemusí vždy vyplatit. Ten, kdo se totiž rozhodne vyčistit svou zahradu ohněm, může zaplatit i několikatisícovou pokutu,“ řekl vrchní inspektor požární ochrany bruntálských profesionálních hasičů Antonín Ušela.

Ten, komu se nepodaří oheň uhlídat a způsobí požár, může být pokutován až do výše pětadvaceti tisíc korun. K tomu se dopustí podle zákona o požární ochraně přestupku.

Jednotlivci mohou pálit shrabanou trávu na hromadě, která má být ohraničena proti případnému rozšíření. Hlásit hasičům práce nemusí.

„Samozřejmě nebude umístěno ohniště pod stromy nebo v blízkosti jiných hořlavých látek a u tohoto spalování jsou osoby přítomny,“ podotknul Antonín Ušela.

Právnické osoby už pálení povinně hlásit musí. Hasiči jim to ale mohou v určitých případech zakázat. Firmy při spalování hořlavých látek na volném prostranství vždy musí být připraveny na riziko, že se oheň může rozšířit, a proto musí mít stanoveno nějaké opatření proti vzniku a šíření požáru.

Loni hasiči v našem okrese hříšníky bez pardonu pokutovali.

„Ukládali jsme pokuty společnostem až do výše jedenácti tisíc korun,“ uvedl Antonín Ušela.

Přitom hrozí sankce do půl milionu korun. „Najdou se i případy, při nichž zástupci organizací tvrdí, že požár z vypalování způsobila fyzická osoba a tím chtějí být z obliga,“ shrnul zkušenosti záchranářů Antonín Ušela. Hasiči ale už mají své zkušenosti a jen tak se obelstít nedají.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info