Ubývá krav. Mohou za to supermarkety?

Počet krav v Česku se prudce snižuje. Zemědělci proti tomu budou demonstrovat.

Jenom na Chrudimsku bylo v prvním čtvrtletí vyřazeno z chovu přes pět set krav. Čísla za celou republiku však mají být daleko horší. “Během tohoto pololetí může naše zemědělství přijít o šest až sedm tisíc kusů, a to je již velmi citelná a nenahraditelná ztráta,“ varuje předseda Agrární komory Jan Veleba.

Zemědělci se tak obávají, že krávy dopadnou v Česku jako prasata. „Naše soběstačnost je zde na šedesáti procentech a produkce jde stále dolů,“ říká Veleba. Nevyplácí se podle něj chovat prasata a nevyplácí se ani produkovat mléko. Jeho farmářská cena je více než dvě koruny pod výrobními náklady, a tak se kravám, lidově řečeno, začnou řezat hlavy.

Jejich ubývající množství proto jedním z hlavních důvodů středeční demonstrace zemědělců. Ta se uskuteční na dvanácti místech republiky, například na Šumpersku, Blansku, Žďársku, Třebíčsku, Jihlavsku či Havlíčkobrodsku. Největší shromáždění zhruba patnácti set zemědělců se pak má konat v Chlumci nad Cidlinou.

Ze stavu přitom zemědělci viní především obchodní řetězce. “Supermarkety v dopisech zaslaných v těchto dnech potravinářům uvádějí, že cena za mléko klesla pod šest korun a tak je třeba snížit ceny mléčných výrobků u mlékáren o 15procent. Například Kaufland si to podmiňuje květnovým datem,“ stěžuje si Veleba.

Supermarkety se hájí silnou konkurencí, která na trhu panuje. „Nacházíme se ve velmi nelehkém prostředí a musíme se přizpůsobit podmínkám, které na trhu panují,“ říká mluvčí Kauflandu Michael Šperl. V současné době jsou podle něj velice nízké prodejní ceny, a snaží se na to reagovat všichni obchodníci.

Proti demonstraci se ozvalo i ministerstvo zemědělství. Podle ministra Petra Gandaloviče sice ministerstvo nemůže výkupní ceny mléka ovlivnit, nicméne zvýší podporu na jednu dojnici ze současných 1600 na 2600 korun. Další tisícikorunu by stát mohl přidat příští rok. V nejbližší době ministerstvo spustí program zaměřený na pohodu hospodářských zvířat s využitím záchranného balíčku Evropské unie. Podpora na dojnici by se tak mohla zvýšit až o 1 000 korun oproti současnému stavu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info