Mariánskolázeňské oplatky získaly Chráněné zeměpisné označení EU

Evropská komise schválila zapsání Mariánskolázeňských oplatek (CHZO) do rejstříku Chráněných zeměpisných označení Evropské unie. Staly se tak vedle Hořických trubiček, Štramberských uší nebo například Pardubického perníku již 19. českou potravinou, která může používat toto označení. Nařízení o zapsání oplatek bylo již oficiálně zveřejněno v Úředním věstníku Evropské Unie.

„Česká republika je jedním z nejúspěšnějších nových členských států EU v oblasti registrace potravin s chráněnými názvy. Zapsání Mariánskolázeňských oplatek do rejstřík u Chráněných zeměpisných označení je rovněž informací pro spotřebitele, že výrobek pochází z vymezeného území , že byl vyroben specifickou metodou,“ uvedl ministr zemědělství Jakub Šebesta. Německo, které vzneslo jako jediný členský stát námitky proti zaregistrování Mariánskolázeňských oplatek do rejstříku, tyto námitky stáhlo a České republice se tak podařilo zdárně završit několikaleté úsilí o zapsání tohoto označení.

Systém chráněných označení slouží jako ochrana proti zneužívání věhlasu kvalitních výrobků. Cílem je rovněž ochránit spotřebitele před nežádoucím klamáním a také propagovat systém kvality Evropské Unie navenek vůči třetím zemím.

kontakt: Tereza M. Dvořáčková, tisková mluvčí Ministerstva zemědělství ČR pro předsednictví ČR v Radě EU

tel.: +420 221 813 063, GSM: +420 737 213 030; e-mail: tereza.dvorackova@mze.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info