Svahy Středohoří oživila stáda ovcí

Správa CHKO návrat zvířat podporuje; na Lounsku má největší potíže s černými skládkami.

S volně se pasoucími ovcemi či kozami ve velkých stádech se mohou setkat pěší turisté či jiní návštěvníci Českého středohoří. To je jedna z největších novinek posledních pár let v oblasti a bezprostředně se týká části Středohoří na Lounsku, tedy Oblíku či Rané, uvedla na dotaz Deníku Markéta Peřinová, vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti České středohoří (CHKO), která sídlí v Litoměřicích.

„Správa CHKO se pokouší už několik let vrátit do lounských kopců pastvu ovcí a koz. Je totiž jednoznačné, že tento tradiční způsob hospodaření pozitivně ovlivňuje stepní biotopy, které jsou pro tuto část Středohoří typické a přitom reprezentují nejvzácnější společenstva ve Středohoří a v ČR vůbec – včetně vzácných druhů organismů na ně vázaných,“ uvedla pro Deník Markéta Peřinová.

Pozor na zvířata na trase

Volná pastva zvířat se podle ní daří se střídavými úspěchy. „Možnosti jsou dány množstvím připravených odkřoviněných pastvin, počtem ovcí, které mají zemědělci k dispozici, a někdy i počasím. Například předloni s ohledem na mimořádně suché jaro prakticky nebylo možno pást,“ upřesnila. Loni se ovšem situaci podařilo stabilizovat a ovce či kozy se pásly na Rané, Oblíku, Srdově a Brníku, Křížových vršcích, Číčově, Kamýku a dalších kopcích Středohoří.

Turisté a další návštěvníci těchto lokalit Středohoří tak musí i letos počítat s tím, že cestou mohou narazit na velká stáda ovcí. „Pastva většinou probíhá formou volného přebíhání a přehánění, ale i tak se může stát, že lokálně v některých místech může být průchodnost krajinou poněkud omezena,“ upozornila vedoucí Správy CHKO.

Podle internetové encyklopedie wikipedia.cz byla právě na Rané v minulých desetiletích tradiční pastva domácího zvířectva přerušena. To způsobilo zarůstání lokality křovinami. Po roce 2000 byla pastva ovcí ve spolupráci s ochranáři obnovena.

Sedm okresů a tisíc kilometrů čtverečných

CHKO České středohoří se rozkládá na severu Čech přes území sedmi okresů a velikosti přes tisíc kilometrů čtverečných. A jaké problémy související s ochranou přírody Správa CHKO nejčastěji řeší? „Jsou to především potíže s motorkáři a čtyřkolkáři jezdícími volně v terénu. Také rozvoj výstavby, a to zejména v blízkosti velkých měst a obcí, který se projevuje přeléváním zástavby do atraktivních míst krajiny,“ uvedla Markéta Peřinová.

V oblasti Lounska jsou podle ní nejsložitější problémy se stále se opakujícími černými skládkami a nyní i se stavbou silnice Louny – Most v úseku mezi Ranou a Oblíkem. Pracovníci CHKO i spolupracující dobrovolníci vycházejí na kontroly do terénu Středohoří včetně lounských kopců několikrát týdně, dodala.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info